NavMenu

Lakić: Trenutno nismo ni na 50% potrebne proizvodnje uglja

Izvor: startbih.ba Ponedjeljak, 01.04.2024. 09:17
Komentari
Podeli
Bez dovoljno uglja, nema ni dovoljno električne energije, upozoravaju nadležni - Ilustracija (Foto: worradirek/shutterstock.com)Bez dovoljno uglja, nema ni dovoljno električne energije, upozoravaju nadležni - Ilustracija

Trenutno nismo ni na 50% potrebne proizvodnje uglja, a bez dovoljno uglja nema ni dovoljno električne energije. BiH je bila zemlja izvoznik, a sada je pod znak pitanja došlo snabdevanje tržišta u BiH, zaključeno je na sastanku koji je 29. marta održao federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić sa menadžmentom Rudnika uglja Kreka Tuzla, te sa predstavnicima Elektroprivrede BiH.

- Ono što mogu reći da smo u Kreki u januaru 2023. godine bili na 30.000 tona, a sada smo na 100.000 tona. Ponavljam to nije ono što je dovoljno, ali su trendovi pozitivni i šalju poruku da energetski sektor može opstati. Trenutno nismo ni na 50 posto potrebne proizvodnje uglja - rekao je ministar Lakić tom prilikom.

Ministarstvo je, kako se navodi, u obilasku svih rudnika koji su pri Elektroprivredi BiH.

- Prvo dajemo podršku u budućem radu, ali proizvodnja nam je veoma bitna za naredni period. Poslije Zenice i Kaknja danas smo u Tuzli i ovdje smo došli na dobro tlo i gdje imamo dobre rezultate. Pohvaljujem direktora Elnura Dizdarevića jer ono što su zatekli bilo je obeshrabrujuće, ali su uspjeli da podignu proizvodnju - rekao je ministar Lakić.

Ističe da je vrlo bitna sinergija između uprave i sindikata. Sindikat je, kako je ocijenio, mnogo uradio na tome da se atmosfera među radnicima popravi.

- Ovo ne treba da stvara euforiju jer je ovo dobar trend koji bi se trebao povećati da se dođe na nekadašnje stanje - smatra ministar Lakić.

Rekao je kako je u fokusu ministarstva uvezivanje radnog staža, navodeći da su izdvojili 40 miliona KM za zbrinjavanje rudara u Zenici, povećali cijene uglja i plaće u rudarstvu, a zauzvrat Elektroprivreda BiH nije dobila povećanu proizvodnju uglja.


- Ključni faktor je da li postoji električna energija da se proda ili ne postoji, a da bi postojala, mora biti uglja u TE. Ako nivo proizvodnje bude nizak, kompletan ciklus ne može biti zatvoren. Ako ne proizvodimo energiju, onda je moramo štediti. Naslijeđeno stanje iz prethodnog perioda je loše i moramo ga popraviti - podvukao je Lakić.

Direktor Rudnika Kreka Elnur Dizdarević kaže kako su u tom rudniku trendovi dobri, te da je cilj 150.000 tona uglja na mjesečnom nivou.

- U tom slučaju došli bi do održivog tekućeg poslovanja. Naravno neophodne su investicije, ulaganja, ali s dobrom organizacijom, vjerujem da možemo ostvariti zacrtane ciljeve - kazao je direktor Dizdarević.

Trenutno u Rudniku Kreka radi 1.700 radnika, a neophodno je njih još 300.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.