NavMenu

Alkaloid pušta u pogon nov kapitalni projekat vrijedan 19,4 mil EUR

Izvor: Promo Subota, 30.03.2024. 08:40
Komentari
Podeli
GlattGlatt
Novi kapaciteti za proizvodnju čvrstih farmaceutskih formulacija, površine 6.200 m2, najveći su investicioni poduhvat kompanije u prethodne dve decenije

U skladu sa svojom posvećenošću kontinuiranoj modernizaciji i proširenju proizvodnih kapaciteta, proizvodnih obima i asortimana, Alkaloid AD Skoplje je kompletirao realizaciju svog najvećeg investicionog poduhvata u poslednje dve decenije - novi pogon za proizvodnju čvrstih farmaceutskih formulacija Tabletno odeljenje 2.0 i pridružne tehničke prostorije.

Novi tehničko-tehnološki kapacitet čiji cilj je više nego dvostruko povećanje obima i veća fleksibilnost u proizvodnji čvrstih farmaceutskih formulacija, obuhvata površinu od 6.200 m2 (proizvodne i tehničke prostorije), u šta je Alkaloid uložio ukupno 19,4 mil EUR.

Za izvođenje ovog objekta, započetog u aprilu 2021. godine, angažovano je 30 domaćih i 16 inostranih kompanija, а građevinski radovi i opremanje odvijali su se pod rukovodstvom stručnih službi Alkaloida АD Skoplje. Prostorije su izvedene saglasno normama o dobroj proizvodnoj praksi, a svi procesi su u potpunosti integrisani i digitalizovani, automatskim generisanjem svih podataka iz procesnih kontrola.

U novom pogonu za proizvodnju čvrste farmaceutske formulacije proizvodiće se tablete, filmovane tablete, kapsule i dvoslojne tablete, koje se prvi put uvode kao tehnologija za proizvodnju u Severnoj Makedoniji. Reč je o tabletama koje sadrže nekoliko aktivnih supstanci sa različitim hemijsko-fizičkim svojstvima ili sa različitim načinom oslobađanja sastojaka, koji su pažljivo i precizno dozirani, ali fizički odvojeni, sa odgovarajuće obezbeđenom stabilnošću i delotvornošću, što pacijentima omogućava da kompletnu terapiju od nekoliko lekova uzimaju samo preko jedne tablete.

Oprema za proizvodnju čvrstih farmaceutskih formulacija je nabavljena od svetski poznatih proizvođača opreme: GEA (oprema za vlažnu granulaciju), Alexanderwerk (za suvu granulaciju), Lodige (za homogenizaciju), Fette (prese za tablete), Glatt (sistem za film-оblaganje), De Lama (аutomatska mašina za pranje kontejnera), itd.

GeaGea

Puštanjem u pogon nove tehničko-tehnološke jedinice za proizvodnju čvrstih farmaceutskih formulacija dvostruko se povećava proizvodni obim, pa tako, umesto dosadašnjeg kapaciteta od dve milijarde tableta godišnje, trenutni projektovani proizvodni kapacitet iznosi više od četiri milijarde tableta godišnje.

- U dinamičnoj industriji kao što je farmaceutska, plasmani obično korespondiraju sa investicijama, veštinama i znanjem, koje smo u prethodne dve decenije usmerili ka građenju modernog i konkurentnog proizvodnog portfolija. Naš cilj i dalje ostaje da se diferenciramo putem znanja i razvoja proizvoda sa dodatom vrednošću, a odlučili smo da na ovom kursu ostanemo i ubuduće, radeći na daljoj globalizaciji brenda Alkaloid, dostojanstveno i posvećeno, praktikovanjem visokih etičkih standarda, kredibiliteta i profesionalnog pristupa u sveukupnim operacijama - izjavio je Generalni direktor i Predsednik Upravnog odbora Živko Mukaetov na zvaničnom puštanju u pogon novog odeljenja, koje je održano u prisustvu visokih predstavnika menadžmenta kompanije, kao i predstavnika medija iz zemlje i regiona.

Ovo je jedan od najvećih i najznačajnijih investicionih projekata Alkaloida AD u protekle dve decenije. Kompanija je 2005. godine imala plasmane u iznosu od 53,1 mil EUR, a u 2023. godini prikazala je konsolidovane plasmane u iznosu od 268,3 mil EUR. Shodno ovom petostrukom kontinuiranom rastu, tokom prošlih 15 godina realizovane su investicije u vrednosti od preko 220 mil EUR.

Farmaceutski proizvodi Alkaloida prisutni su na tržištima u više od 40 zemalja sveta.


Fotogalerija
Alkaloid pogon za proizvodnju čvrstih farmaceutskih formulacija
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.