NavMenu

Realizacija najavljivanih projekta: Ideje čekaju puniju kasu Banja Luke

Izvor: Nezavisne novine Petak, 12.08.2011. 08:49
Komentari
Podeli

Većina velikih i godinama bombastično najavljivanih projekata u Banjaluci nije realizovana, za šta će žitelji grada na Vrbasu morati da sačekaju bolja vremena, jer za sada nema novca.

Naime, građani su godinama "bombardovani" obećanjima i najavama o obnovi parka "Mladen Stojanović", Gospodske ulice i Ulice bana Milosavljevića, potom tvrđave Kastel, pasarela i kružnih tokova, žičare prema Banj brdu, novih mostova i saobraćajnica, kao i rješenjima problema vodosnabdijevanja.

Ruku na srce, neki od ovih projekata su realizovani, poput izgradnje nekoliko mostova, novih saobraćajnica i dva kružna toka, a neki su i započeti. Ipak, očigledno je da će zbog nedostatka finansijskih sredstava građani i dalje šetati po starom parku bez sadržaja, zatim po tvrđavi Kastel rizičnoj za prolaznike, po uskim mostovima, čekati u kolonama na semaforima, a ako hoće do Banj brda, moraće pješačiti kilometrima.

Gradske vlasti navode da je riječ o izuzetno skupim projektima, od kojih neće odustati, dok građani smatraju da bi njihova realizacija, uprkos potrebnim sredstvima, bila pravi potez za grad.

Draško Ilić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, rekao je da su ideje za ove kapitalne projekte dobre, te da se u dugoročnom planu grada neće odustati od njihove realizacije, uz traženje raznih izvora finansiranja.

"Ideje su vrlo kvalitetne i procijenjene kao potrebe Banjaluke, ali je grad opterećen brojnim potrebama na ruralnom i prigradskom području", rekao je Ilić i dodao da zbog nemogućnosti da se realizuje sve odjednom, grad postepeno realizuje projekte u skladu s mogućnostima.

On je istakao da bez kreditnih zaduženja, ili drugih izvora finansiranja, nema realizacije ovakvih projekata.

"Nadam se da će u narednom periodu, koliko to dozvole budžeti RS i grada Banjaluka, do realizacije ovih projekata svakako doći, jer su oni strateški interes grada", smatra Ilić.

Komentarišući najavljene a nezavršene projekte, Pero Maksimović, odbornik PDP-a u gradskom parlamentu, rekao je da su sva ta obećanja izgleda bila "šarene laže".

"Za takve projekte i investicije mora, ako ništa drugo, bar da bude naznačeno iz kojih izvora će biti finansirani", rekao je on.

Iz Administrativne službe grada podsjećaju da je priprema dokumenatcije i traženje izvora finansiranja obnove Kastela u toku, te da budžetom za ovu godinu nije predviđena realizacija ovih kapitalnih projekata. Borislav Zeljić, stanovnik Banjaluke, kazao je da se o većini ovih projekata priča godinama, ali da Banjalučani i dalje čekaju njihovu realizaciju.

"Mora se priznati da su ideje dobre, ali da pri najavljivanju treba biti svjestan da je za njih potreban ogroman novac", kazao je Zeljić.

Neki od najavljenih projekata
  • Tvrđava Kastel - Predstavlja najstariji istorijski spomenik u Banjaluci, a svake godine je u sve lošijem stanju.
  • Žičara na Banj brdu - Za nju je urađen idejni projekat, ali za sada nema sredstava za konačnu realizaciju.
  • Park "Mladen Stojanović" - Trebalo bi da dobije jezero, pješačke staze i staze za trčanje, fontanu, vodeni zid, scenu i gledalište.
  • Ulica bana Milosavljevića - Predviđena rekonstrukcija pješačke dionice od Trga Krajine do Narodnog pozorišta RS te trg.
  • Most u Česmi - Projekat za izgradnju je urađen i za realizaciju samo nedostaju sredstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.