NavMenu

Banjalučanima legalizacija nezanimljiva: Pristiglo 236 zahtjeva

Izvor: eKapija Petak, 12.08.2011. 07:35
Komentari
Podeli

Od početka primjene Odluke o legalizaciji bespravno početih ili izgrađenih objekata ili dijelova objekata na teritoriji grada Banje Luke - od 12. aprila ove godine do danas zaprimljeno je 236 zahtjeva za legalizaciju. Do sada je izdato 40 lokacijskih uslova za legalizaciju bespravno početih ili izgrađenih objekata, podaci su Odjeljenja za prostorno uređenje Administrativne službe Grada Banja Luka.

Naime, Odluka o legalizaciji bespravno početih ili izgrađenih objekata ili dijelova objekata na teritoriji grada Banje Luke biće na snazi do 11. aprila 2012. godine. Istekom ovog roka, vlasniku bespravno izgrađenog objekta prestaje mogućnost naknadnog pribavljanja odobrenja za građenje i snosiće posljedice za bespravnu gradnju. Ovom Odlukom - nisu propisane olakšice za plaćanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta i jednokratne rente za bespravno izgrađene objekte koji se legalizuju, s obzirom na to da je - Odlukom Ustavnog suda Republike Srpske, ocijenjeno da se utvrđivanjem umanjene naknade za kategoriju lica koja podnesu zahtjev za naknadno odobrenje za bespravno izgrađene objekte, u određenom periodu dovode u neravnopravan položaj ostali građani koji poštujući zakon, traže izdavanje prethodnog odobrenja za građenje.

Postupak legalizacije bespravno početog/izgrađenog objekta pokreće se po zahtjevu ovlaštenog lica (investitor ili vlasnik) za izdavanje lokacijskih uslova. Zahtjev za izdavanje lokacijskih uslova podnosi se Odjeljenju za prostorno uređenje Administrativne službe Grada Banja Luka.

Nakon izdavanja lokacijskih uslova, investitor je dužan da podnese zahtjev za izdavanje rješenja o naknadnom odobrenju za građenje odnosno privremeno zadržavanje u roku od šest mjeseci, uz prethodno pribavljeno rješenje o utvrđivanju visine naknade za uređenje građevinskog zemljišta i jednokratne rente. Svi zahtjevi i Uputstvo o legalizaciji mogu se uzeti ispred Prijemne kancelarije u zgradi Administrativne službe Grada Banja Luka ili preuzeti sa internet stranice Grada Banja Luka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.