Izvor: Fokus | Četvrtak, 11.08.2011.| 08:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prazne domaće krigle

(Foto: b)

U prvih šest mjeseci ove godine u BiH je uvezeno piva u vrijednosti od čak 60,8 miliona KM, što je za oko 1,7 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu vrijednost izvoza piva iz BiH iznosila je 2,1 milion KM ili 128.973 KM manje u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore BiH.

- Najviše piva, u vrijednosti od oko 33,3 miliona KM, uvezeno je iz Srbije, te iz Hrvatske oko 22 miliona KM. Slijedi Slovenija, iz koje je u BiH uvezeno piva u vrijednosti od oko 1,9 miliona KM, i Holandija s 1,8 miliona KM. Tu je i Crna Gora, Njemačka, Mađarska i Danska - naveli su u Komori.

Na prekomjerni uvoz piva u BiH, koji iznosi preko 60 odsto ukupne prodaje ovog proizvoda, već duže vremena bezuspješno upozorava Odbor pivarske industrije BiH. Njihov zahtjev da se hitno zaštiti domaća proizvodnja, koji su prošle godine uputili Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nije urodio plodom, pa se stanje u pivarskoj industriji i dalje pogoršava.

Predsjednik Odbora pivarske industrije BiH, Edin Ibrahimpašić, istakao je da CEFTA sporazum jasno predviđa da u slučaju da je kod određene države potpisnice domaće tržište ugroženo zbog prekomjernog uvoza, ona ima pravo da uvede mjere zaštite domaće proizvodnje.

- Te mjere podrazumijevaju vraćanje carina na proizvode koji se uvoze, uvođenje kontingenta u smislu da se iz neke zemlje može uvesti onoliko proizvoda koliko se u nju izveze domaćih, i slično. Međutim, naš zahtjev je odbijen - kaže Ibrahimpašić.

On je dodao da je zbog ovakve situacije u pivarskoj industriji BiH, koju čini pet pivara, u ovoj godini zabilježen pad proizvodnje od deset odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Postali smo rekorder u uvozu, a imamo kapacitet da proizvedemo tri miliona hektolitara piva, što je i više nego dovoljno za domaće tržište. To pokazuje da nadležni ne mare za domaće proizvođače, a više se nemamo kome ni žaliti, pošto vlast na nivou BiH još nije formirama - istakao je Ibrahimpašić.

Direktor Tuzlanske pivare, Adnan Imerović, rekao je da je zahtjev pivara odbijen uz obrazloženje da u BiH nema prekomjerenog uvoza, što je, kako kaže, potpuno apsurdno uzme li se u obzir uvoz u drugim zemljama.

- Imajući u vidu da pocenat uvoza u BiH iznosi preko 60 odsto, u Hrvatskoj oko 11 odsto, a u Srbiji svega pet odsto, jasno je kako su druge zemlje zaštitile svoje proizvođače - istakao je Imerović.

Nikolas Penny, direktor Banjalučke pivare, naglasio je da je tržište piva u posljednjih nekoliko godina opalo za 15 odsto.

- Stalna agresija od strane multinacionalnih kompanija poput "Heiniken", "Calsberg" i "Star Bev", koji uvoze preko 55 odsto sveukupne potrošnje, i dalje su prijetnja domaćoj proizvodnji, i to hitno treba riješiti - naglasio je Penny.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.