NavMenu

Domaćoj privredi prijeti novi cunami

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 11.08.2011. 07:46
Komentari
Podeli

Smanjenje investicija i proizvodnje, a samim time i rast nezaposlenosti i pad životnog standarda biće najveći problemi sa kojima će se suočiti domaća privreda ukoliko ne bude izbjegnuta nova globalna ekonomska kriza koja je na pomolu zbog dužničkih problema u SAD i evrozoni, smatraju ekonomski analitičari.

Oni ističu da bi se mogao ponoviti scenario iz 2008. godine kada je globalna ekonomska kriza koja je izbila u SAD pogodila i manje zemlje i udaljenija tržišta. Analitičari se posebno pribojavaju pada potražnje i cijene izvoznih proizvoda iz BiH.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić istakao je da su se obistinile prognoze da će svjetska ekonomska kriza koja je izbila 2008. godine kao i Velika depresija iz 1929. imati efekat duplog dna.

- To znači da će ekonomska aktivnost opadati duži period. Iako se naša privreda još nije oporavila ni od prvog talasa ekonomske krize, najnovija dešavanja govore da joj prijeti još jedan cunami - istakao je Hasić.

On je dodao da sudbina domaće ekonomije uveliko zavisi od raspleta na svjetskoj sceni.

- Ozbiljni ekonomski problemi koje imaju Grčka, Italija i Španija i prijetnja od bankrota SAD ozbiljno moraju zabrinuti naše vlasti. EU je naš najveći spoljnotrgovinski partner. Još jedan ekonomski udar na državu u kojoj je prosječna plata manja od 400 evra i u kojoj je nezaposlenost dostigla istorijski maksimum od 55 odsto mogao bi dodatno da ugrozi najsiromašnije zbog čega se od vlasti očekuje plan kojim bi se zaštitila ranjiva ekonomija - naglasio je Hasić.

On je naglasio da rješenja treba tražiti u smanjenju javne potrošnje i plata u javnom sektoru, smanjenju socijalnih programa i otvaranju prostora za privatne investicije.

- Sada je potreban potpuni zaokret ka primjeni restriktivne ekonomske politike - naglasio je Hasić.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Marko Đogo je istakao da je za očekivati da će vlasti velikih zemalja stabilizovati krizu, a ukoliko se to ne desi, negativne posljedice neće zaobići BiH.

- Ukoliko se stanje u svijetu ne stabilizuje, sigurno će uslijediti negativne posljedice slične onim iz 2008. godine, ako ne i teže - istakao je Đogo i kao poseban problem navodi krizu u pojedinim članicama evrozone koje su velika izvozna tržišta za našu privredu i značajni investitori.

Viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić ocijenio je da eskalacija dužničke krize u SAD i evrozoni može indirektno uticati na ekonomiju BiH.

- Situacija je ozbiljna, a koliko bi sve moglo uticati i na koji način na našu ekonomiju zavisi od intenziteta koji će poprimiti nova kriza - istakao je Božić.

Govoreći o mogućim posljedicama na bankarski sektor, Božić je rekao da, ukoliko kriza ne bi eskalirala i ako njom ne bi bile ozbiljnije pogođene banke koje imaju svoje "banke kćerke" u BiH, onda Centralna banka ne očekuje neke značajnije potrese.

Moguće posljedice krize

- Pad proizvodnje

- Povećanje nezaposlenosti

- Pad životnog standarda

- Poskupljenje kredita

Moguće mjere vlasti

- Veća budžetska štednja

- Finansijska pomoć izvoznicima

- Smanjenje javne potrošnje

- Otvaranje privatnih investicija

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.