NavMenu

Nova svjetska kriza: Moguć indirektni uticaj i na bh. ekonomiju

Izvor: SRNA Srijeda, 10.08.2011. 15:56
Komentari
Podeli

Aktuelna dešavanja na svjetskim finansijskim tržištima, kriza i dug u pojedinim evropskim zemljama i najnovija eskalacija dužničkih kriza u SAD mogli bi, više indirektno nego direktno, da utiču na ekonomiju BiH, izjavio je u intervjuu SRNI Radomir Božić, viceguverner Centralne banke BiH.

Govoreći o mogućem uticaju na bankarski sektor BiH, Božić je rekao da, ukoliko kriza ne bi eskalirala i ako njom ne bi bile ozbiljnije pogođene banke koje imaju svoje "banke kćerke" u BiH, onda Centralna banka ne očekuje neke značajnije potrese po bankarski sektor u BiH.

"Prema podacima sa kojima raspolažemo u Centralnoj banci, a koji govore da je bankarski sektor stabilan, dobro kapitalizovan, likvidan, te da je i sistem regulacije i nadzora koji provode agencije za bankarstvo u Republici Srpskoj i Federaciji BiH adekvatno postavljen, čak i u ovom prethodnom kriznom periodu, mi nismo imali značajnijih potresa u bankarskom sektoru", pojasnio je Božić.

Prema njegovim riječima, uvjerenje Centralne banke je da postoji visok stepen povjerenja stanovništva i drugih učesnika u finansijskim i ekonomskim transakcijama u BiH u bankarski sektor, a najbolji dokaz za to su podaci o rastu štednje u prethodnom periodu 2011. godine.

Kada je riječ o trenutnim dešavanjima na Banjalučkoj i Sarajevskoj berzi, koje bilježe pad berzanskih indeksa i cijena akcija pojedinih kompanija, Božić smatra da to nije rezultat percepcije investitora da te kompanije ne posluju dobro ili da imaju loše finansijske rezultate, već da je to više rezultat inercije i prenošenja signala sa ostalih finansijskih tržišta, kojima prijeti novi talas globalne krize.

"Berze u BiH nisu značajnije integrisane u globalna svjetska tržišta, prije svega na osnovu toga što kompanije iz BiH nisu listirane na berzama van zemlje, niti su ino-kompanije prisutne na našim berzama, ali živimo u vremenu kada su finansijska tržišta globalizovana, kada je na sceni ono što se u ekonomiji naziva efikasnost finansijskih tržišta, u smislu da čak i mala finansijska tržišta relativno brzo reaguju na pojavu novih informacija", rekao je Božić Srni.

Privredni subjekti iz BiH u manjoj su mjeri uključeni u ekonomske transakcije na svjetskim tržištima, a i snaga bh ekonomije je takva da nije toliko značajna na tim tržištima.

"Situacija je ozbiljna, a koliko bi to moglo uticati i na koji način indirektno na ono što se dešava u BiH, mislim da će zavisiti i od toga koji će intenzitet poprimiti ova, kako je već neki nazivaju, nova kriza", istakao je Božić.

On je naglasio da bi svi u BiH trebalo da su naučili iz prethodne globalne finansijske krize, koja je započela 2008. godine, da ti indirektni efekti sa određenom vremenskom zadrškom pogađaju i manje zemlje i udaljenija tržišta, dakle i one učesnike koji nisu direktno bili uključeni u transakcije koje su izvorno bile jedan od generatora te finansijske krize.

Prema Božićevim riječima, neki analitičari i teoretičari kažu da su se ova dešavanja mogla i očekivati, jer izlazak iz prethodne krize, po njima, nije bio moguć bez takozvane krize koja će imati "dvostruko dno", dakle, još jednog potresa na svjetskim finansijskim tržištima.

"Vjerujem i nadam se, a taj moj optimizam je utemeljen u očekivanju da će lekcije i pouke koje smo naučili u prethodnom periodu od 2008. godine pa do danas uticati da oni koji mogu uticati na svjetska ekonomska i finansijska kretanja neće gubiti vrijeme i dozvoliti tržišnu stihiju, te da će blagovremeno preduzeti adekvatne mjere", naglasio je viceguverner Centralne banke.

On je rekao da pomalo ohrabruje to što su za prethodni vikend uslijedila reagovanja vlada najsnažnijih svjetskih ekonomija, kao i određene aktivnosti grupa G 7 i G 20, te Evropske centralne banke, dodavši da je za očekivati i slične reakcije centralnih banaka najsnažnijih svjetskih ekonomija.

"Za očekivati je da te mjere budu u pravcu smirivanja krize koja je započela, u smislu preduzimanja konkretnih mjera, koje će stabilizovati budžetske deficite, te olakšati teret dugova i koje će investitorima poslati poruku da su dugovi pod kontrolom", navodi Božić.

Prema njegovim riječima, prethodna iskustva su dovoljno opasno i dobro upozorenje da će oni koji mogu da utiču na svjetska ekonomska i finansijska kretanja ovoga puta još brže i adekvatnije reagovati na sve ovo što se dešava, te pokušati da svojim potezima stabilizuju globalna finasijska tržišta, što bi značilo da će i efekti ove krize biti manji, u zavisnosti od toga u kojoj mjeri će oni biti uspješni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.