Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 10.08.2011.| 07:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Policija ulazi u javne firme i ministarstva

(Foto: b)

Finansijska policija FBiH počeće "češljati" sve institucije i ministarstva u FBiH koji su zbog nezakonitog trošenja budžetskog novca u prošloj godini dobili negativnu ocjenu federalnih revizora.

U Finansijskoj policiji FBiH precizirali su da će kontrole početi polovinom septembra i da će biti podnesene prijave protiv odgovornih ako utvrde nezakonitosti.

Federalni revizori za sada su dali osam negativnih mišljenja za poslovanje u prošloj godini i to za budžete FBiH, Hercegovačko-neretvanskog, Livanjskog i Zapadnohercegovačkog kantona, Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, te javna preduzeća "Željeznice FBiH", "Terminali Federacije BiH" i "BH Airlines".

"U planu rada za ovu godinu nam je istraga svih slučajeva nezakonitog i netransparentnog trošenja sredstava iz budžeta na osnovu revizorskog nalaza. Izvještaji Ureda za reviziju institucija u FBiH su tek izašli, pa ćemo ih prvo analizirati. U planu smo naveli da ćemo istražiti deset slučajeva, ali to je procjena. Može ih biti 15, a može i devet. Očekujemo i naloge tužilaštava. Za sada nisu uputila ništa", naglasili su u Finansijskoj policiji FBiH.

Pojedini poslanici Parlamenta FBiH, koji je nedavno usvojio plan rada Finansijske policije FBiH, istakli su da će to biti prvi put da ova istražna institucija ide sistemski i provjerava sve slučajeve koje su kao negativne ocijenili revizori. Dodali su da je do sada Finansijska policija radila samo po nalozima tužilaštava.

Poslanik SDA Ismet Osmanović smatra da treba pregledati poslovanje svih institucija koje su dobile negativan izvještaj, ali ne s ciljem da se nekome skidaju glave, nego da se provjeri šta je problem, te da za svaku nezakonitost odgovorni treba da odgovaraju.

"Posljednjih godina je primjetan problem da izvještaji koji pokažu uzdržan ili negativan stav revizora nisu tretirani kako treba. Nedopustivo je da nema nikakvih posljedica", dodao je Osmanović.

Prema izvještajima federalnih revizora, 368 miliona KM tekućih kapitalnih transfera iz budžeta FBiH potrošeno je lani bez provođenja procedura, bez kriterija i kontrole utroška, a ova davanja nisu dala rezultate. Najviše nepravilnosti su zabilježili kod ministarstava poljoprivrede, industrije, prometa, okoliša i turizma, kulture i sporta i razvoja, poduzetništva i obrta.

Kantonima su revizori zamjerili na bespotrebnim ugovorima o djelu, nepravilnim obračunima plata, više isplaćenim dnevnicama, putovanjima bez svrhe. Bez kriterija je iz budžeta Livanjskog kantona potrošeno oko 480.000 KM, a zbog nezakonitog planiranja i neodgovornog upravljanja javnim novcem deficit budžeta HNK i ZHK narastao je na po više od 30 miliona KM.

Preduzeće "Terminali Federacije", prema revizorskom izvještaju, nanijelo je štetu FBiH jer nije ušlo u posjed četiri terminala koja su preuzeta od "Energopetrola" i plaćena. Firma "BH Airlines" akumulirala je gubitak na 44,8 miliona KM i time je gubitak premašio vrijednost kapitala, uključila je u flotu avione i olako i neopravdano otvarala destinacije, a 1,7 miliona KM takse nije uplatila u budžet FBiH.

Revizijom je utvrđeno i da su "Željeznice FBiH" sklopile milionski ugovor za gradnju trga ispred stanice u Čapljini bez poštivanja javnih nabavki. Pri tome je ugovor zaključen na veći iznos od ponuđenog, a izvođač radova je koristio jeftiniji materijal od predviđenog ugovorom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.