NavMenu

Franak uništava švajcarsku privredu

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 09.08.2011. 07:27
Komentari
Podeli

Američki dolar zabilježio je novu rekordno nisku vrijednost prema švajcarskom franku od 0,7485 centi, što je gotovo 30 odsto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Dolar je oslabio prema franku, kojeg ulagači tradicionalno smatraju sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima, u prvom radnom danu na tržištima nakon prošlonedjeljnog sniženja američkog kreditnog rejtinga.

Švajcarska vlada okupila se u ponedjeljak na hitnom sastanku kako bi raspravila o aktuelnim previranjima na finansijskim tržištima i mjerama za obuzdavanje rasta franka, koji škodi švajcarskim izvoznicima.

Naime, švajcarska nezaposlenost porašće ukoliko franak ne oslabi na nivo s početka jula, rekao je funkcioner Ministarstva privrede.

Čak i uz scenarij "robusne privrede" i kurs od 1,20 do 1,30 švajcarskih franaka za evro, kancelarija Ministarstva privrede za prikupljanje podataka i predviđanja očekuje da će stopa nezaposlenosti ove jeseni porasti, rekao je Serge Giljard, direktor uprave za rad u Ministarstvu.

Švajcarska centralna banka procijenila je sredinom prošle sedmice da je franak "jako precijenjen" i da ugrožava izvozno orijentisanu privredu

"Evro sada košta manje od 1,10 franaka", kazao je Giljard za švajcarski list "Neue Zuercher Zeitung". Švajcarska nezaposlenost dosegnula je u junu 2,8 odsto, što je najniži nivo u dvije i po godine.

Franak je dosegnuo rekordni nivo u odnosu na evro i dolar zbog tvrdokornih bojazni za sposobnost razvijenih ekonomija da servisiraju svoje dugove.

Švajcarska centralna banka procijenila je sredinom prošle sedmice da je franak "jako precijenjen" i da ugrožava izvozno orijentisanu privredu, preduzevši mjere kako bi podstaknula pad njegove vrijednosti. Njeni potezi polučili su tek ograničeni učinak, budući da se evrom trguje po 1,09 franaka.

Pozivajući se na neimenovane izvore, "Neue Zuercher Zeitung" objavio je da će švajcarska vlada uskoro preduzeti dodatne mjere kako bi ublažila uticaj snažnog franka na privredu.

Kako piše list u planu je, između ostalog, pooštravanje propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, kako bi se uvoznici kojima na ruku ide jak franak bili prisiljeni da uštede proslijede potrošačima, piše "Neue Zuercher Zeitung".

Zlato rekordno skupo

Strah investitora je da će američka ekonomija vrlo sporo napredovati te ponovo zapasti u krizu. To bi naštetilo Aziji koja se snažno oslanja na SAD, najveću svjetsku ekonomiju. Upravo zbog toga se najviše ulaže u "sigurne luke" poput zlata, što je za posljedicu imalo da je cijena tog plemenitog metala dosegla novi rekordni nivo od čak 1.700 dolara za uncu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.