NavMenu

Jablanička dvorana u okovima procedura: Izgubili godinu dana na izbor izvođača

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 08.08.2011. 15:47
Komentari
Podeli

Procedure javnih nabavki blokirale su izgradnju sportske dvorane u Jablanici, zbog čega se ovaj projekat već godinu dana nije pokrenuo sa mrtve tačke. Mašine na gradilištu su stale nakon što je kompanija "Babić" tokom 2009. godine uspješno završila sa prvom fazom izgradnje, u kojoj je urađena primarna konstrukcija objekta.

Nakon toga, krenulo se u proceduru izbora najpovoljnijeg izvođača za drugu fazu radova, odnosno pokrivanje objekta te unutrašnje, zanatske radove. No, sva tri objavljena konkursa su poništena.

Kako saznajemo od šefice Odjeljenja za investicije u općini Jablanica Amele Muratović, prvi javni poziv poništen je zbog žalbe jedne od firmi koja je učestvovala na tenderu. U drugoj proceduri, kompanije su ponudile veću cijenu za izvođenje radova od procjenjene, a treći pokušaj je također završio neuspjehom jer nije stiglo dovoljno ponuda.

Podsjećamo, državni Zakon o javnim nabavkama nalaže da se na javni poziv moraju javiti najmanje tri firme, kako bi izbor najpovoljnijeg ponuđača bio validan. No, dobra vijest jeste da ova situacija ne može trajati unedogled, te da će četvrti najvjerovatnije biti i posljednji objavljeni poziv.

"Zakon o javnim nabavkama ostavlja mogućnost da putem javnog poziva, koji je trenutno otvoren, odaberemo izvođača makar se samo jedna firma javila na konkurs. Do sada smo na javne procedure izgubili skoro godinu dana, te se iskreno nadamo da ćemo što prije potpisati ugovor sa izvođačem", ističe Muratović za eKapiju.

Ukoliko sve bude teklo po planu, ugovor bi se trebao potpisati krajem septembra. Rok za završetak druge faze radova na sportskoj dvorani prema nekim procjenama je šest mjeseci.

Vrijednost radova iznosi dva miliona konvertilnih maraka, koje je općina Jablanica obezbijedila iz svog budžeta. Podsjećamo, ova mala lokalna zajednica finansirala je i prvi dio izgradnje objekta koji je koštao također dva miliona KM, zaduživši se kod komercijalnih banaka.

U pripremi za projekat, aplicirali su za sredstva viših nivoa vlasti, no od federalne Vlade dobili su negativan odgovor uz obrazloženje da zbog ušteda koje od njih zahtijeva MMF nisu ih mogli uvrstiti u plan za ovu godinu.

Manjim iznosima projekat su pak pomogli Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Vlada Nizozemske u sklopu Projekta upravne odgovornosti GAP.

U općini Jablanica ističu da će završna, treća faza obuhvatati opremanje objekta, nakon koje će uslijediti i dugoočekivano otvaranje dvorane.

Sportska dvorana nalazi se u samom centru grada, pored magistralnog puta, a njena površina iznosit će oko pet hiljada metara kvadratnih, kapaciteta dvije hiljade sjedećih mjesta. Prema najavama, to će biti jedan od najreprezentativniji i najljepših sportskih objekata u Hercegovini.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.