NavMenu

Mostar: Traže se sredstva za dovršetak dvorane i kanalizacijskog kolektora

Izvor: Dnevni list Ponedjeljak, 08.08.2011. 08:50
Komentari
Podeli

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predstavnik Razvojne banke Vijeća Europe (Coebank) jučer su u Mostaru razgovarali o dva iznimno bitna projekta za budućnost ovog grada, završetak Kulturno-sportskog centra i rješavanje otpadnih voda (kolektori i pročistač).

Do sastanka je došlo nakon prošlomjesečnog sastanka najvišeg izaslanstva COEBANK-a na čelu s guvernerom Ralphom Alomarom, i Grada Mostara na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i predsjednikom Gradskog vijeća Muratom Ćorićem. Na tom sastanku je od Grada ponuđeno nekoliko vrlo značajnih projekata za integraciju i razvoj grada Mostara. Nakon sagledavanja ponuđenih projekata, COEBANK je poslao svoga predstavnika Milesa Raguza i svoga međunarodnog konzultanta banke na sastanak u Mostar da se detaljnije upoznaju oko dva projekta koja bi ova banka eventualno mogla financirati vrlo povoljnim kreditom.

Podsjetimo, Kulturno-sportski centar Mostar, u sklopu kojeg je predviđena i izgradnja moderne sportske dvorane, započeo je još 2008. godine i to na temeljima sportske dvorane, čija je izgradnja bila započeta još potkraj osamdesetih godina prošloga stoljeća. Međutim, zbog krize vlasti i nedonošenja gradskog proračuna, koji su obilježili prošlu godinu u gradu na Neretvi, bili su stali i radovi na sportskoj dvorani. Radovi su nedavno ponovno započeli, no neizvjesno je kada će i završiti. Procijenjena vrijednost ovog projekta je 33 milijuna maraka. Projekt izgradnje kolektora s desne i lijeve strane Neretve i pročistača, kojeg su gradske vlasti ocijenile kao najvažniji projekt u povijesti Mostara u ovoj oblasti, i koji bi ujedno riješio problem otpadnih voda u gradu, što je već godinama jedan od gorućih problema, u tijeku je.

Prema projektu, kolektori će se graditi za lijevu obalu od Zalika do Bišća polja na južnom izlazu, odnosno od naselja Bakijina Luka na desnoj obali pa sve do Bišća polja, u dužini od 13 kilometara. Rok za završetak cjelokupnih radova nije poznat jer će se daljnji ugovori i izvođenje radova odvijati u fazama, odnosno u skladu s priljevom sredstava. Cjelokupan projekt ukupno će stajati 40 milijuna maraka. Podsjetimo i to kako ovaj povoljni kredit Svjetske banke ima rok za otplatu za 25 godina.

Obilazak gradilišta


Na sastanku su sa strane Grada, uz gradonačelnika Bešlića, bili direktor Agencije za izgradnju KSC-a Mostar Edin Prašo, Tiho Sesar, voditelj projekta kanalizacijske mreže u Gradu Mostaru i gradonačelnikov savjetnik za financije Željko Karačić. Gradonačelnik je sa suradnicima upoznao predstavnike COEBANK-a sa svim detaljima ova dva vrlo važna projekta. Sastanak je trajao tri sata, nakon čega su zajednički izvršili obilazak gradilišta KSC-a Mostar. O svome sudjelovanju u sufinanciranju ovih projekata banka će odlučiti u idućih nekoliko mjeseci.

Izgled KSC-a Mostar


Inače, nova dvorana površine 30.000 kvadratnih metara trebala bi biti izgrađena prema svim europskim standardima. U sklopu sportske dvorane trebala bi biti izgrađena i podzemna garaža, koja bi, prema projektnoj dokumentaciji, trebala imati 700 parkirališnih mjesta, što je i najbitnije za Mostar, kojemu kronično nedostaju parkirališta. Osim garaže, prema idejnom projektu podzemnih etaža, dvorana će imati poslovno-tržni centar, prodajnu galeriju, restorane, disco-klub, saunu, fitnes, svlačionicu za sportaše, dvoranu za sjednice, sportski klub, kafiće, garderobu i brojne druge sadržaje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.