Izvor: Fokus | Ponedjeljak, 08.08.2011.| 08:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjalučka berza osniva produktnu berzu

(Foto: b)

Banjalučka berza (BLSE) uskoro namjerava da osnuje produktnu berzu, pa je već inicirano donošenje određenih propisa, kao i izmjene postojeće zakonske regulative. Za funkcionalnu produktnu berzu neophodno je donijeti zakon o javnim skladištima. Takva skladišta bi izdavala takozvane skladišnice, koje bi predstavljale garanciju da postoji roba određenog kvaliteta, kaže direktor BLSE, Milan Božić.

"Spremni smo i da u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Direkcijom za robne rezerve radimo na izradi propisa o javnim skladištima i njihovom povezivanju s produktnom berzom. Takođe, očekujemo da će se izmjenama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti do kraja godine omogućiti da BLSE može organizovati produktnu berzu", naveo je Božić.

Trgovanje na produktnoj berzi zasnivalo bi se na sistemu javnih skladišta koja igraju istu ulogu kao Centralni registar za hartije od vrijednosti.

"Vlasnici robe bi na osnovu izdatih skladišnica mogli da prodaju robu na berzi, a zatim bi, na osnovu izvještaja o zaključenim poslovima, javna skladišta izdala skladišnice novim vlasnicima", precizirao je Božić.

On je dodao da je moguće napraviti berzu i bez postojanja javnih skladišta, kao što je primjer u Novom Sadu, ali bi efekti njenog poslovanja bili ograničeni. Osim toga, produktna berza na bazi sladišnica bi predstavljala konkurenciju, s obzirom na to da za sada u regionu ne postoji nijedna takva berza.

Božić je istakao da bi prednosti postojanja produktne berze bila to što bi poljoprivredni proizvodi dobili vjerodostojnu cijenu, koja može poslužiti kao orijentir za investicionu politiku.

"Osim toga, promjena vlasništva se vrši jednostavno izdavanjem nove skladišnice, koja može poslužiti kao založnica za podizanje kredita za finansiranje nove sjetve, ako vlasnik robe procijeni da će biti povećanja cijena na tržištu te da mu se isplati platiti skladištenje robe", naveo je Božić.

Takođe, poljoprivrednici bi mogli sklapati ugovore o prodaji robe unaprijed i tako finansirati sjetvu, a na ovaj način se podstiču investicije u javna skladišta, te poboljšavaju uslovi za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Osnivanje produktne berze ne zahtijeva velika ulaganja, s obzirom na to da BLSE već posjeduje tehnologiju koja se može prilagoditi.

"Najveći dio investicija odnosi se na uspostavljenje javnih skladišta. S obzirom na to da se radi o profitnim institucijama, izvjesno je da će privatnici biti zainteresovani", rekao je Božić.

Garantovana količina robnih rezervi

Direktor Direkcije za robne rezerve RS, Radovan Samardžija, kaže da bi osnivanje produktne berze bilo dobar potez koji bi omogućio da se garantuje dovoljna količina žitarica i drugih potrebnih rezrevi.

"Nacrtom zakona o robnim rezervama predviđeno je da Direkcija bude organizovana kao zatvoreno akcionarsko društvo u vlasništvu RS, koje bi imalo mogućnost da izdaje mjenice i na taj način dođe do znatnih obrtnih sredstava. Tako da bi se s novom organizacijom mogli prilagoditi potrebama funkcionisanja produktne berze", rekao je Samardžija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE