NavMenu

Jerko Ivanković Lijanović: Ne čuvam 15 miliona za sebe i svoje partnere

Izvor: Nezavisne novine Subota, 06.08.2011. 11:23
Komentari
Podeli

Najavom protesta neka udruženja poljoprivrednika u FBiH pokušavaju spriječiti Ministarstvo poljoprivrede i Vladu FBiH u borbi protiv zloupotrebe poticaja i crnog tržišta.

Tvrdi ovo Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak.

Kaže i da ove godine iz budžeta FBiH nema novca za poticaje firmi "Lijanovići", čiji je suvlasnik, negirajući tako tvrdnje poljoprivrednika da neraspoređenih 15 miliona KM čuva za sebe i svoje partnere.

NN: Poljoprivrednici iz FBiH su za ponedjeljak bili najavili blokade graničnih prelaza i protest ispred zgrade Vlade FBiH nezadovoljni zbog programa poticaja i duga.

IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ: Nije ostalo ništa neraspoređeno. Program je jasno definirao raspored svih sredstava. Za firmu "Lijanovići" nije rezervirano ništa niti će firma dobiti bilo kakav poticaj u ovoj godini. Očito da su neke političke stranke organizirale određena udruženja kako bi iznosili neistine na rad ministarstva, jer smo krenuli u obračun sa zloupotrebom poticaja u poljoprivredi. Do sada su bili isplaćivani poticaji onima koji nisu imali pravo na njih, svima koji su prodavali robu na crnom tržištu i nisu uopće plaćali PDV. Zato je sada propisano da onaj ko nema račun da je prodao svoju robu više neće moći dobijati poticaj jer to je dokaz da je robu uopće proizveo.

NN: Hoćete li podnijeti ikakvu prijavu zbog zloupotreba koje spominjete?

IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ: Sve zloupotrebe koje budu utvrđene prijavićemo nadležnim. I oni koje smo zaustavili u zloupotrebama s poticajima sada pokušavaju podignuti bunu protiv Ministarstva.

NN: Zašto su iz poticaja izbačeni voćarstvo, tov junadi, ratarske kulture poput kukuruza, kako kažu poljoprivrednici?

IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ: I to su neistine. Nije izbačen tov junadi. Kukuruz nikada nije ni bio u poticajima. Od ova 54 miliona KM na biljnu proizvodnju ide 11,4 miliona KM, animalnu proizvodnju 21,9 milion KM, kapitalna ulaganja 2,5 miliona, ruralni razvoj 2,5 miliona, sufinansiranje premije osiguranja 300.000 KM, sufinansiranje znanstvenostručnih skupova iz oblasti poljoprivrede 350.000 KM, privredne manifestacije 300.000 KM, finansiranje aktivnosti i organiziranje poljoprivrednih udruženja 350.000 KM.

NN: Da li je tačno da od toga 250.000 KM ide za Udruženje poljoprivrednika u BiH koje poljoprivrednici nazivaju udruženjem Vaše stranke i kompanije?

IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ: Još nije napravljena raspodjela. Ovo je namijenjeno svim udruženjima unutar FBiH temeljem programa koje treba da dostave.

Zatim, ova 54 miliona KM idu i za finansiranje aktivnosti i organiziranje poljoprivrednih zadruga 200.000 KM, poljoprivednih saveza 150.000 KM, poljoprivrednih komora 75.000 KM, certificiranje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji 300.000, sufinansiranje međunarodnih projekata od značaja za FBiH 300.000, deset miliona KM za otkup, izvoz, proizvodnju orijentisanu izvozu, promociju proizvodnje i proizvoda i naknadu štete poljoprivredno-prehrambenim proizvođačima.

NN: Jesu li mogla, recimo sredstva za naučne skupove, biti usmjerena za poticaje proizvodnje kukuruza?

IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ: Ne znači da će ova sredstva biti potrošena, nego ćemo vidjeti ako budemo imali kvalitetne programe koje budemo mogli podržati podržaćemo ih. Ako ne budemo imali kvalitetne programe sredstva ćemo usmjeriti u proizvodni sektor.

NN: Rekli ste da određena politika stoji iza nekih udruženja. Koja politika?

IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ: Politika dva HDZ-a, koja je do sada isplaćivala poticaje i onim proizvođačima koji su robu prodavali na crno. Iako je bilo i određenih isplata u jako velikim iznosima, a dovodi se u pitanje je li to bilo opravdano, sada pokušavaju kroz organiziranje prosvjeda zaustaviti naš obračun sa crnim tržištem i zloupotrebama.

NN: Stoji li NS Radom za boljitak iza nekog udruženja?

IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ: Stoji iza svih udruženja poljoprivrednih proizvođača i naša je vizija da treba snažno da podržavamo i udruženja kako bi se proizvođači mogli organizirati i provesti reforme u poljoprivredi i izboriti se za bolji status poljoprivredne proizvodnje. Zato sam predvidio sredstva za udruženja kao i poljoprivredne proizvođače, jer smatramo da je to princip na kojem radi i EU.

NN: Poljoprivednici ističu da je program poticaja namješten u korist prerađivača i uvoznika.

IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ: Iz programa je jasno da uvoznika nema niti ćemo podržavati uvoz. Uputio sam dva pisma bh. parlamentu i Vijeću ministara BiH u kojima tražim zaštitu domaće proizvodnje po principu po kojem je EU uvela zaštitu svojih proizvođača šljiva zbog jednog malog Gradačca iz male BiH, uveli su carinu u EU gdje je tržište 500 miliona stanovnika. To je pravi primjer kako bi naše Vijeće ministara trebalo da se odnositi prema uvozu robe.

NN: Dakle, kažete da sve što su iznijeli poljoprivrednici nije tačno, da lažu.

IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ: Ja to nisam rekao. Istina je da je situacija u poljoprivredi jako teška zbog pogrešne politike koja se vodi proteklih 15 godina, da su ljudi jako nezadovoljni, da 11 mjeseci nisu dobili ni marke poticaja, ali je istina da sam preuzeo Ministarstvo prije četiri mjeseca i došao na zaključana vrata. Istina je da su dva HDZ-a kršila Ustav FBiH i šest mjeseci je kasnilo formiranje Vlade što je nanijelo nesagledivu štetu poljoprivrednim proizvođačima. Istina je da je bivša vlada FBiH prevarili poljoprivrednike i nisu im uopće propisali program za četvrti kvartal u prošloj godini. Podržavam zahtjeve poljoprivrednih proizvođača, prosvjede i iskazivanje nezadovoljstva, ali ne u borbi za nastavak rada na sivom tržištu, nastavak prakse zloupotrebe poticaja, a od nekih ima i takvih zahtjeva. Uveli smo u Ministarstvu i telefon, da svi koji žele mogu anonimno dojaviti bilo koju zloupotrebu. Još nismo dobili broj.

Isplata duga

NN: Hoćete li poljoprivrednicima isplatiti dug iz prošle godine na čemu takođe insistiraju uz najavu protesta?

IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ: Sazvali smo sjednicu Vlade FBiH za ponedjeljak. To nije dug, to je prevara poljoprivrednih proizvođača od bivše vlade jer nije predvidjela program poticaja za četvrti kvartal, nego samo do izbora. U ponedjeljak ćemo izanalizirati pravni apekt poticaja i šta možemo iz raspoloživih sredstava izdvojiti da pokušamo ublažiti tu štetu nanesenu poljoprivrednim proizvođačima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.