NavMenu

Sarajevski "ratni tunel" prednjači po posjetama stranih turista

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.08.2011. 14:36
Komentari
Podeli

I pored raznih propusta od strane države "ratni tunel" koji je 90- tih unio tračak nade u opkoljeno Sarajevo, danas predstavlja najveću turističku atrakciju grada. O tome svjedoče ankete obavljene među turistima, ali i pisanja stranih medija. Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice FBiH za ekapija.ba kaže kako od ukupnog broja stranih turista, njih 90 posto obavezno posjeti tunel.

Turisti dolaze iz svih krajeva svijeta od Turske do Amerike. Svi žele da vide na koji način su to građani bh. prijestolnice preživljavali, na koji način se vršio transport hrane i ljudi.

Informacije o transportu do tunela i ratnim sjećanjima obično traže u Turističkim informativnim centrima.

Tunel je sagrađen 1993. godine, dug je 800 metara, visok između 1,5 i 1,8 metara. Povezuje dvije sarajevske općine Ilidžu i Novi Grad. Za čuvanje objekta od zaborava najzaslužnija je porodica Kolar. Oni su sačuvali sve što se moglo i što se koristilo prilikom njegove izgradnje, od kolica za prevoz materijala, ranjenika, hrane do ruksaka i vreća u kojima se prenosila hrana u opkoljeno Sarajevo.

Jedna od rijetkih koja je prepoznala istinsku vrijednost ovog objekta je sarajevska Općina Novi Grad koja je razvila projekat čijom realizacijom bi ovaj jedinstveni objekat u svijetu, konačno dobio svoje zasluženo mjesto.

Planirana investicija u objekat i uređenje prostora oko objekta je oko 7,2 miliona KM, u prateću infrastrukturu oko tri miliona KM, u dogovoru terena oko devet miliona KM, za potrebnu dokumentaciju 700.000 – 800.000 KM.

Već iduće godine kreće prva faza, a kako se radi o kompleksnom projektu Općina Novi Grad neće moći iznijeti sama, tako da je u aprilu ove godine na Sarajevo Business Forumu projekat stavila i pred strane investitore.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Hrvatska kompanija kupila banjalučki Sim impex - Nova akvizicija jača poziciju na tržištu autodijelova

Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH, firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti prenosi BiznisInfo.ba. Ugovor, koji je potpisan 16. aprila, uključuje preuzimanje dviju kompanija, Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe. SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.