Izvor: Portal BH Biznis | Ponedjeljak, 03.04.2006.| 11:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Organizovana konferencija o turizmu, cilj privući milion turista u SarajevoNa konferenciji pod nazivom "Milion posjetilaca - razvoj kulturnog i historijskog turizma u Sarajevu", održanoj 31. marta 2006. godine, premijer Sarajevskog kantona Denis Zvizdić istakao je da bi u narednom periodu milion turista trebalo posjetiti Sarajevo, kao najveći turistički centar na području Balkana. Konferenciju je organizirala Vlada SAD-a putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Konferencija "Milion posjetilaca - razvoj kulturnog i historijskog turizma u Sarajevu" organizovana je u sklopu projekta podizanja konkurentnosti klastera (CCA) čiji je cilj povećanje stope ekonomskog rasta u sektorima turizma i prerade drveta u BiH.

Prema predviđanjima Svjetskog vijeća za turizam i putovanja (WTTC) BiH bi u narednih deset godina mogla imati povećane prihode od turizma za nešto više od 5% pa je neophodno staviti u funkciju cjelokupno kulturno-historijsko naslijeđe, ali razvijati i ostale vidove turizma, kao što su urbani turizam, agroturizam, planinski i drugi.

Zvizdić je istakao kako je cilj da se u Kantonu Sarajevo za nekoliko godina dostigne cifra od milion posjetilaca godišnje, a to se vjerovatno može i postići. Da bi se ostvario željeni cilj BiH će uz bogat turistički potencijal narednih godina morati razviti turistički proizvod i usvojiti nove modele poslovanja u turizmu, razviti standarde međunarodne turističke zajednice, te usvojiti jedinstvenu strategiju turizma, bez podjela na entitetske. Direktor Misije USAID-a Howard Sumka kazao je kako je prednost Sarajeva u njegovoj autentičnosti, živosti kulturne zajednice, naglasivši da BiH više nije ratna zemlja.

Nedavno je magazin "Lonely Planet", vodeći svjetski izdavač turističkih publikacija, rangirao Sarajevo na 43. mjesto kao turističku atrakciju između 200 svjetskih gradova i destinacija. Nedavno je Washington Post imao nekoliko tekstova o zapadnom Balkanu u kojima je Sarajevo označeno sa "vanrednim kulturnim bogatstvima".

Kako je najavljeno, aktivnosti USAID-a vezane za turizam u BiH i Kantonu Sarajevo bit će nastavljene punim intenzitetom i već slične konferencije mogu se očekivati u aprilu i maju 2006. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.