Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 01.08.2011.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Komunalno Brčko: Okončana prva faza projekta GIS komunalnih uređaja

(Foto: b)

Javno preduzeće "Komunalno Brčko" uspješno je okončalo prvu fazu projekta Prostorni informacioni sistem - GIS komunalnih uređaja. Realizacija prve faze započela je u januaru 2011. godine i u okviru nje izvršena je potpuna digitalizacija potrebnih prostornih podataka koji se koriste u svakodnevnom poslovanju preduzeća.

Svi podaci objedinjeni su u jedinstvenoj tehničkoj Oracle 11 g bazi prostornih i numeričkih podataka, a odnose se na katastre elektro, vodovodne i kanalizacione mreže, sa pratećim objektima i armaturama. Sadržaj GIS-a je Model Čistoća, digitalni katastar potrošača vode i struje, jedinstveni prostorni adresni model, koji sadrži nazive ulica i kućne brojeve, zatim model terena koji sadrži georeferentne orto-foto snimke i digitalni katastarski plan.

Osim toga, Geo-informacionim sistemom biće obuhvaćene i aplikacije za očitanje i naplatu isporučene električne energije i vode, sakupljanje i odvođenja otpadnih voda, krupnog otpada i održavanje javne čistoće, koji će biti u direktnoj vezi sa namjenskim aplikacijama za upravljanje preventivnim i interventnim održavanjem kompletnog komunalnog sistema.

Geo-informacioni sistem predstavlja informatičku podršku osnovnim poslovnim procesima u preduzeću, u kojem će biti objedinjeni, čuvani i ažurirani prostorni i numerički podaci o brojnim elementima poslovnih procesa, kao i podaci o aktivnostima koje se obavljaju nad tim elementima. Na osnovu ovog sistema dobijaće se informacije kojima će se povećavati znanje i donositi adekvatnije poslovne odluke.

Inače, JP "Komunalno Brčko" jedino je preduzeće u BiH koje je na putu da u cjelini digitalizuje kompletnu infrastrukturu kojom upravlja u oblasti elektrodistribucije, vodosnabdijevanja, kanalizacione mreže i javne čistoće. Pristup sistemu putem web aplikacija, osim zaposlenih u JP „Komunalno Brčko“, imaće i relevantne javne institucije, kao i kupci usluga JP „Komunalno Brčko“ i drugi građani.

Ovaj projekat, osim što je od velike važnosti za „Komunalno Brčko“, značajan je i za sam Brčko distrikt BiH, jer GIS mogu koristiti sve institucije i preduzeća koja se na bilo koji način bave prostorom, tj. upravljanjem i eksploatacijom prostornih objekata: urbanizam, građevinarstvo, putna i željeznička mreža, gasna distribucija, telekom, toplovod, ekologija, zelenilo, poljoprivreda, šumarstvo i dr.

GIS omogućava integrisanje prostornih i opisnih podataka iz različitih izvora i različitih formata. Obuhvata četiri važne komponente: podatke, softver, računarsku informacionu opremu za obradu podataka i obrazovane kadrove. Danas je u svijetu teško zamisliti praćenje pojava u prostoru, kao i planiranje i analizu bilo koje aktivnosti koja je u vezi sa prostornim podacima, bez GIS tehnologije, a uvođenjem ovog sistema u poslovanje, JP „Komunalno Brčko“ još jednom dokazuje da je lider u pružanju kvalitetnih usluga i unapređenja poslovnih procesa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.