NavMenu

Kompanija iz Saudijske Arabije gradi solarnu elektranu u Bijeljini, vrijednost projekta 70 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 01.03.2024. 15:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/American Public Power Association)Ilustracija
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i glavni menadžer Masko grupacije (MASCO group) iz Saudijske Arabije Rade Đorđević u petak su u Banjaluci potpisali memorandum o izgradnji solarne elektrane u Bijeljini.

Planirano je da solarna elektrana bude kapaciteta 60 megavata, a biće izgrađena na zemljištu koje je u vlasništvu Republike Srpske, odnosno MUP-a Republike Srpske. Vrijednost izgradnje solarne elektrane procijenjena je na 70 mil EUR.

Premijer Višković je poručio da je ovaj memorandum početni korak u saradnji sa ovom grupacijom i da je želja institucija Republike Srpske da u budućnosti budu realizovani znatno veći projekti, prvenstveno vezani za putnu infrastrukturu, ali i za projekte koji su vezani za korištenje vodonika kao pogonskog sredstva za rad teške mehanizacije.

Premijer Višković se zahvalio ovoj grupaciji što je izabrala Republiku Srpsku kao destinaciju za ulaganje i istakao da je to rezultat dobrog poslovnog ambijenta, uz poreske olakšice, što je dokaz da je Republika Srpska najbolje mjesto za investicije.

Na sastanku je razgovarano o mogućoj saradnji na projektima vezanim za izgradnju koridora 5C, obilaznice oko Banjaluke, ali i rekonstrukcije niskonaponske mreže u čitavoj Republici Srpskoj, gdje je Masko grupacija putem svojih fondova u poziciji da ponudi najpovoljnija finansijska sredstva.

Glavni menadžer Masko grupacije Rade Đorđević istakao je da ovu grupaciju čini devet kompanija, koje su realizovale i realizuju brojne projekte širom svijeta. Zahvalio se premijeru Viškoviću i istakao da je projekat solarne elektrane u Bijeljini rezultat uspješne saradnje sa Vladom Republike Srpske. Posebno se osvrnuo na povoljan poslovni ambijent u Republici Srpskoj i otvorenost za strane investicije, te je izrazio uvjerenje da će se u budućnosti saradnja proširiti i na druge projekte. Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro, Industrija

Domaći agrar spao na jeftine proizvode, većina usmjerena na kukuruz i krompir

sa usitnjenim zemljištem (šest do osam parcela). - Ta gazdinstva najvećim dijelom proizvode za vlastite potrebe ili samo djelimično viškove za prodaju, što uzrokuje nisku produktivnost, niske prihode, male količine, upitan kvalitet i konzistentnost tržišne proizvodnje. Kod proizvođača i prerađivača postoji nedostatak poznavanja i razumijevanja standarda kvaliteta, te ograničen pristup i korištenje inovacijskih i modernih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.