NavMenu

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.02.2024. 15:13
Komentari
Podeli
(Foto: Srcreenshot/YouTube/ Nermin Leto)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza.

Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz budžeta Vlade FBiH.

Iako je rok za završetak radova bio 20 mjeseci, odnosno, februar 2024. godine, zbog dosta zastoja izazvanih vanjskim okolnostima koje podrazumijevaju izmještanje postojećih instalacija, korekcije projekta i povećanje obima radova i procedura, rok za završetak radova će biti prolongiran dok do povećanja troškova gradnje neće doći.

Novi rok završetka radova bit će poznat kroz mjesec-dva nakon što svi oni koji su uključeni u ovaj projekt izvrše procjene urađenih i potrebnih radova.

- Dužina sekcije ovog LOT-a je 4,8 km i prolazi kroz područje Srednjobosanskog kantona i to kroz općine: Vitez, Travnik i Novi Travnik. Na ovoj sekciji gradi se četiri mosta i jedan vijadukt. Početak sekcije LOT-a 5 se nalazi poslije petlje Vitez – izlaz iz poslovne zone, koja će biti izgrađena u sklopu gradnje LOT-a 4 (Poslovna zona Vitez) koje je u nadležnosti JP Ceste FBiH - kazali su iz Autocesta FBiH.

LOT 5 je riješen kao cesta s karakteristikama brze ceste s dvije saobraćajne trake (vozna i preticajna) za svaki smjer kretanja.

Zbog značajne dužine brze ceste Lašva – Nević Polje od 23 km i složenosti građenja te velikih finansijskih potreba, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada Federacije BiH, kao investitor, podijelila je projekt brze ceste Lašva – Nević Polje u pet LOT-ova:


LOT 1 Lašva – Kaonik; LOT 2 Kaonik - Selište; LOT 3 Selište - Vitez; LOT 4 Poslovna zona Vitez; LOT 5 Izlaz iz poslovne zone Vitez – petlja Nević Polje.


Cilj izgradnje ove dionice jeste povezati zapadnu BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu, preko Ključa, Jajca, s centralnim dijelom na Koridoru 5C i dalje s istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom.

Na linku OVDJE možete pogledati aktuelnu INFOMAPU izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica u BIH i regionu.Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

Bogatstvo, blagostanje i moć, zadovoljstvo u poslovnom i privatnom svijetu i sreću po narodnim predanjima donijeće vam biljka pilea peperomioides, popularno nazvana kineski dolar. Baš kao što joj ime govori, svi finansijski stručnjaci i imućni ljudi u svom životnom prostoru posjeduju baš ovu biljku okruglih listića i tanke stabljike. Ali, postali milioneri ili ne, ova biljka će vas svojim prisustvom u prostoriji oplemeniti i sam

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.