Izvor: eKapija | Petak, 29.07.2011.| 13:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pojedini pekari odlučili: Niže cijene hljeba očekuju bh. građane

(Foto: b)

Dok Vlade susjednih zemalja donose uredbe na osnovu kojih će doći do smanjenja cijene hljeba, uslijed rekordnog uroda pšenice, Vlada FBiH po običaju se nije oglasila.

U kompaniji Klas d.d. Sarajevo za ekapija.ba kažu kako u svojim silosima još nisu uskladištili pšenicu ovogodišnjeg roda i trenutno u proizvodnom procesu koriste pšenicu kupljenu prošle godine, čija je cijena bila znatno veća od trenutne.

"U toku su pregovori o nabavi veće količine pšenice ovogodišnjeg roda. Kada se to desi i kada ovosezonsko žito bude osnova za kalkulaciju cijena naših proizvoda, sigurni smo da će cijene većine Klasovih proizvoda biti niže od sadašnjih. Istina je da su trenutne cijene pšenice na tržištu nešto niže nego prošle godine, ali smatramo da te cijene još nisu stabilne, te da će u konačnici zavisiti od uroda kukuruza", naglašavaju u Klasu, dodajući da Klas, kao lider mlinsko-pekarske industrije u Bosni i Hercegovini i jedini nosilac svih međunarodno priznatih standarda upravljanja kvalitetom, kao što su certifikati ISO 9001, HACCP, ISO 14001 i HALAL, ima obavezu i odgovornost da svoje cijenjene potrošače kontinuirano snabdijeva sigurnim i zdravim proizvodima.

Ne gledajući na druge i ponašajući se ekonomski logično, Meho Alić, direktor marketinga kompanije "Aspek" kaže kako su se odlučili na smanjenje cijena hljeba, tako da će od sada Aspekov polubijeli hljeb od 400 grama umjesto dosadašnjih 1.30 KM, koštati 1.20 KM.

"Mi u zadnje vrijeme imamo stagnaciju i vraćanje polahko cijena brašna, tako da se ponašamo ekonomski logično, ali i društveno odgovorno. Što bi značilo kada cijene naših ulaznih komponenti padaju mi smo obavezni kao odgovorna kompanija da snižavamo cijene. Cijene su mogle biti i niže, međutim kako je došlo do poskupljenja energenata nafte i električne energije koje utiču na našu kalkulaciju, mi nismo mogli ići niže", kaže Alić.

On smatra kako bi bilo dobro da se ranije nabave rezerve pšenice, odnosno kada je ona jeftinija na tržištu. Međutim, Vlada FBiH po ustaljenom običaju, tek kada dođemo u krizu pokušava da problem riješi.

"Sada je vrijeme da se ugovaraju robne rezerve kvalitetne pšenice koja prije svega treba biti kvalitetno uskladištena", pojašnjava Alić, naglašavajući, ako hoćemo stabilno tržište onda moramo imati i rezerve koje su dovoljne za zadovoljavanje tog tržišta.

E. Kokor

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.