NavMenu

Projekat od 100 mil EUR - EBRD nije primio zahtjev za finansiranje Južne interkonekcije

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 29.02.2024. 15:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/fotokaleinar)Ilustracija
Evropska banka za obnovu i razvoj zna za projekat Južne interkonekcije, ali još iz BiH nije pokazan interes za njegovu realizaciju, potvrđeno je Nezavisnim iz ove institucije.

Naime, oni su rekli da se radi o projektu koji podržavaju EU i SAD, dva značajna dioničara i partnera banke.

- EU i SAD su podržale određene studije izvodljivosti i ekološke procjene, ali EBRD nije primio zahtjev za finansiranje ovog projekta pojašnjeno je.

S obzirom na to da su EU, a posebno SAD, iskazali interes da se ovaj projekt realizuje kako bi se BiH priključila na terminal za tekući gas na Krku, Nezavisne su pitale EBRD u kojoj mjeri SAD podržavaju projekte ove banke u regionu zapadnog Balkana.

- SAD podržavaju većinu, ako ne i sve projekte koje EBRD finansira u BiH - naglasili su oni.

I Evropska komisija pruža podršku ovom projektu, jer su nedavno rekli za Nezavisne da vjeruju da bi izgradnja ovog gasovoda povezala Hrvatsku sa BiH u južnom dijelu zemlje kroz račvanje od Novog Travnika ka Mostaru.

- Ukoliko bude kandidovan ozbiljan projektni prijedlog, za ovaj projekat mogu biti odobrena i grantna sredstva iz Investicionog fonda za zapadni Balkan. Evropska komisija takođe pruža aktivnu podršku bh. vlastima u potrazi za sufinansiranjem od strane međunarodnih finansijskih institucija - naveli su oni.

Do realizacije ovog projekta nije došlo jer u FBiH ne postoji dogovor između tamošnjih partnera o preduzeću koje bi distribuisalo gas. Dok se stranke sa centralom u Sarajevu zalažu da se tim poslom bavi već postojeća kompanija BH-Gas, HDZ BiH želi da se osnuje novo preduzeće u Mostaru, kako bi se obezbijedila zastupljenost hrvatskog naroda.

SAD su nezadovoljne što ovaj projekt godinama stoji, i u nekoliko navrata upozoravale da bi međunarodne finansijske institucije mogle izgubiti interes zbog neaktivnosti domaćih institucija u BiH.

Džejms O'Brajan, pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Država, nedavno je u Sarajevu pozvao da se ovaj projekat hitno realizuje, a HDZ je prozvao za opstrukciju.

- U energetskom sektoru vidimo da lider HDZ BiH Dragan Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj. On bi da zamijeni operatera sistema prenosa - etabliranu kompaniju u vlasništvu FBiH koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvođenje projekta - trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist. To je cinizam i protiv je javnog interesa - rekao je O'Brajan.

Čović je, podsjećaju Nezavisne, negirao ove optužbe i tvrdi da su i EU i SAD predstavljeni konstruktivni prijedlozi kako da se projekt realizuje.

- Ja sam vrlo precizno rekao - u svom govoru nemam luksuz govoriti kako mi neko sugeriše. Naš prijedlog je vrlo jasno napisan - predat je i američkoj administraciji, ali i Vladi FBiH. Pisali su ga eksperti na najvišim energetskim standardima kojima se želimo sutra povezati, jer ova plinska interkonekcija veže se sa Hrvatskom - kazao je Čović.

Prema podacima koje su Nezavisne dobile iz Investicionog fonda za zapadni Balkan, projekat bi koštao 99,9 mil EUR, a od toga bi EU dala grant od 1,6 mil EUR, Američka agencija za razvoj USAID bi dala oko 420.000 EUR granta, a grant od 400.000 obezbijedio bi i sam Fond.

Osim toga, Fond bi bio možda spreman, ukoliko stigne kvalitetan prijedlog iz BiH, da obezbijedi još 20 mil EUR u grantu.

BiH bi trebalo da doprinese sa 11,2 mil EUR svojih sredstava, a ostatak bi se tražio od međunarodnih finansijskih institucija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro, Industrija

Domaći agrar spao na jeftine proizvode, većina usmjerena na kukuruz i krompir

sa usitnjenim zemljištem (šest do osam parcela). - Ta gazdinstva najvećim dijelom proizvode za vlastite potrebe ili samo djelimično viškove za prodaju, što uzrokuje nisku produktivnost, niske prihode, male količine, upitan kvalitet i konzistentnost tržišne proizvodnje. Kod proizvođača i prerađivača postoji nedostatak poznavanja i razumijevanja standarda kvaliteta, te ograničen pristup i korištenje inovacijskih i modernih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.