NavMenu

Crna očekivanja hrvatskih konditora: Zbog ulaska u EU morat će ugasiti pola proizvodnje

Izvor: Bankamagazin Petak, 29.07.2011. 11:17
Komentari
Podeli

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i izlaskom iz Cefte najjače tvrtke hrvatske konditorske industrije imaju samo crna očekivanja: pad izvoza od najmanje 20 do 30 posto, pad proizvodnje te likvidaciju dijela industrije. Ovo dramatično upozorenje udruga konditora Kondin - čiji su članovi Kraš, Koestlin, Kandit, Zvečevo, Podravka i Cedevita - u pismu je poslano na adresu Ministarstva poljoprivrede, predsjednice Vlade Hrvatske, glavnog pregovaraču za EU te ostalim relevantnim institucijama u državi.

Iako se u pismu od 30. lipnja traži hitan sastanak predstavnika te industrije s odgovornima u Ministarstvu poljoprivrede te pregovaračima za poglavlje 11 (poljoprivreda), čini se da zasad do sastanka neće doći.

"Konditori za vrijeme pregovora nadležnih tijela s EU nisu bili uključeni niti su do danas upoznati s elementima pregovora koji će se odraziti na njihov položaj ulaskom u Uniju. Stoga su životno zainteresirani da što hitnije upoznaju okvire pregovora, efekte i kontraefekte koji će se odraziti na njihov položaj u sasvim novom okruženju", navodi se u pismu Kondina.

Konkretno, i navodeći brojke, dalje upozoravaju da se danas godišnje u Hrvatskoj troši 84.000 tona konditorskih proizvoda, od čega se uveze 54.000 tona (80 posto iz EU). Trenutno se carina na uvoz iz EU kreće od 15 do 18 posto, a kad se ona ukine našim ulaskom u Uniju 1. srpnja 2013., očekuju da će uvoz iz Europe dodatno porasti za 10 do 15.000 tona. Konditorski proizvođači izvoze oko 50 posto od ukupne proizvodnje ili oko 30.000 tona proizvoda, od čega 80 posto na tržište Cefte, na kojem izvoze bescarinski ili s vrlo niskim carinama.

"Ulaskom u EU dogovoreni kontingenti za tržišta Cefte prenose se na sve proizvođače Unije, a ostalo će biti izloženo carinskoj zaštiti. U takvim uvjetima izvoz će nam biti izuzetno otežan, ocjenjujemo da će nam izvoz realno pasti za 20 do 30 posto. Domaća konditorska industrija će se prepoloviti, a s obzirom na postojeće kapacitete i broj zaposlenih radnika, smanjivanje proizvodnje prouzročit će gubitke što će neminovno dovesti do likvidacije znatnog dijela konditorske industrije", upozorava se u pismu. U takvim se okolnostima i očekuje da će tvrtke koje imaju proizvodnju u zemljama regije dobar dio proizvodnje tamo polako seliti. Kraš je još 2003. godine pod svoje okrilje vratio tvornicu keksa Mira iz Prijedora u Republici Srpskoj.

"Morat ćemo se snalaziti. Ako se uskoro ne bude reagiralo na upozorenja konditorske industrije, Kraš će morati dio svoje proizvodnje preseliti u Prijedor. Prirodno je da će se tako gasiti i dio radnih mjesta", kaže prokuristica Kraša Marica Vidaković, koja je zajedno s direktorom Kondina Stipanom Bilićem inicijator navedenog pisma.

U sklopu lokacije prijedorske tvornice keksa još se prije devedesetih započelo s gradnjom nove hale površine 28.000 četvornih metara koja im sada služi kao skladište. Upravo će taj objekt biti namijenjen za buduće proširenje proizvodnje. "Problemi o kojima mi iz konditorske industrije upozoravamo su od nacionalnog interesa jer ako se ugasi dio proizvodnje, pitanje je tko će umjesto nas puniti proračun, tko će zapošljavati ljude koje mi danas zapošljavamo", zaključuje prokuristica Kraša. Inače, prije konditora na problem ulaska u EU i izlaska iz Cefte upozorio je i rovinjski TDR koji će također zbog visokih carina vrlo vjerojatno seliti pogone u neku od zemalja regije.

Franck: Već proširili tvornicu u Grudama

Najveći hrvatski proizvođač kave Franck također se posljednjih godina priprema za negativan efekt koji će im se dogoditi izlaskom iz Cefte i ulaskom u EU. "Završili smo investicije u proširenje naših pogona u Grudama. Riječ je o ozbiljnoj proizvodnji od dvije tisuće tona kave godišnje", pojasnio je za Poslovni dnevnik član Uprave Francka Josip Budimir.

Petar Čobanković: HGK je sudjelovao u pregovorima

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković predstavnicima Kondina odgovorio je 15. srpnja uz napomenu da ih do daljnjeg ne može primiti zbog brojnih obveza te niza planiranih aktivnosti na međunarodnom planu. "Svjesni smo vaše zabrinutosti i bojazni da će nakon ulaska u EU europski proizvođači imati lakši pristup na naše tržište, no nisam sklon prejudiciranju i ocjenama o drastičnom padu domaće konditorske industrije", kaže Čobanković. "Predstavnici pojedinih tvrtki iz konditorskog sektora doista nisu bili izravno uključeni u proces pregovora, međutim tvrtke je zastupao HGK čiji su predstavnici bili uključeni u sve radne podskupine", tvrdi Čobanković.

(Bankamagazin, Poslovni dnevnik)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.