NavMenu

Privreda u USK-u: Brojevi ne lažu, stanje je katastrofalno

Izvor: Oslobođenje Četvrtak, 28.07.2011. 13:58
Komentari
Podeli

Unsko-sanski kanton bilježi u ovoj godini pad proizvodnje u industriji, eksploataciji ruda i kamena, proizvodnji gume i plastike, izdavaštvu, metalurgiji i tekstilu te nedovoljni rast proizvodnje u hemijskom, mašinskom, drvoprerađivačkom sektoru i proizvodnji hrane, pa su slabe šanse da se izađe iz recesije.

"Potrošnja električne energije manja je 12,5 posto u odnosu na prošlu godinu, jer industrija ne radi. Plate su manje 5 posto u odnosu na prosjek u Federaciji BiH, bilježimo porast broja nezaposlenih i porast uvoza. Uz takve pokazatelje ne možemo se nadati boljem bruto društvenom proizvodu i rastu fondova", izjavio je jučer direktor Privredne komore USK-a Ismet Pašalić.

Usporedbe radi, u USK-u su trenutno 32.772 zaposlena, gotovo da se nije maklo od 1998. godine, kada ih je bilo oko 31.000, a broj nezaposlenih sa 29.461 iz iste godine narastao je do danas na 41.537. U deficitu jedino nisu predizborna obećanja o napretku i vrijeme je da ih političari počnu ispunjavati.

"Na bankovnim računima leži oko pet miliona KM ostvarenih iz privatizacije i treba ih hitno vratiti u privredu. Neophodne su mjere, zapošljavanje velikog broja mladih, pomoć sa državnog nivoa, pojednostavljenje administracije i poboljšanje infrastrukture, ali najviše nam trebaju veliki projekti", kazao je Pašalić na konferenciji za novinare u Bihaću.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.