NavMenu

Diže se "novi Dubai" na mediteranskoj obali Egipta

Izvor: B92 Ponedjeljak, 26.02.2024. 14:37
Komentari
Podeli
Kairo - prestonica Egipta (Foto: Pixabay.com/Tamer Soliman)Kairo - prestonica Egipta
Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat dogovorili su se oko izgradnje novog grada na mediteranskoj obali te severnoafričke države. Fond za bogatstvo Abu Dabija ADQ saopštio je da će voditi konzorcijum koji planira da uloži 35 mlrd USD, piše Blumberg.

Egipatski premijer Mustafa Madbuli opisao je plan razvoja Ras El-Hekma, područja oko 350 kilometara sjeverozapadno od Kaira, kao najveći posao u istoriji njegove zemlje. ADQ je rekao da očekuje da će privući preko 150 mlrd USD ulaganja za projekat.

Madbuli je rekao da će Egipat dobiti 24 mlrd USD nove likvidnosti kao rezultat dogovora. UAE će takođe pretvoriti svojih 11 mlrd USD depozita u egipatskoj centralnoj banci za finansiranje poduhvata, rekao je. Strane obveznice Egipta porasle su nakon te vijesti, a vladine dolarske novčanice skočile su 4,5 centi po dolaru, što je rekordni skok.

Finansiranje je podsticaj naporima Kaira da se uhvati u koštac s najgorom valutnom krizom u decenijama i moglo bi mu pomoći u sprovođenju dugo očekivane devalvacije valute koja bi bila četvrta u Egiptu od početka 2022.

Egipat bi trebao da dobije 35% profita od projekta Ras El-Hekma, a Emirati su u sklopu projekta pristali i na zajedničko ulaganje u međunarodni aerodrom na tom području.

Projekat će uključivati ​​finansijsku i poslovnu četvrt za privlačenje međunarodnih kompanija, kao i škole, bolnice, univerzitete kao i marinu za jahte i kruzere, rekao je premijer. Egipat očekuje da će privući 8 miliona dodatnih turista nakon završetka grada, rekao je.

- Ovaj dogovor će biti početak ispravljanja kursa egipatske ekonomije - rekao je Madbuli, takođe ga nazvavši "porukom povjerenja" iz UAE.

Egipat bi mogao da dobije više sredstava. Takođe se približava sporazumu s MMF-om o dogovoru koji bi mogao da dovede druge partnere i poveća njegov trenutni paket pomoći od 3 mlrd USD, od kojeg je mali dio raspodeljen, na više od 10 mlrd USD. MMF je odložio dvije revizije postojećeg programa Egipta dok je čekao da zemlja ispuni obećanja koja su uključivala donošenje fleksibilnog kursa. Pakt će, razumije se, produbiti veze između Egipta i UAE. Ova energetski bogata zalivska zemlja ključna je potpora predsjedniku Abdel-Fatahu El-Sisiju.

- Veličina ulaganja daleko je veća od onoga što smo očekivali - rekao je Faruk Susa, ekonomista u Goldman Sachs Group Inc.

Posljednji talas finansiranja Ujedinjenih Arapskih Emirata započeo je 2022. s pologom od 5 mlrd USD u egipatskoj centralnoj banci, a ADQ je platio oko 2 mlrd USD u poslovima koji su uključivali kupovinu oko 18% najvećeg uvrštenog zajmodavca te afričke države, Commercial International Bank.

Prošle godine je ADQ potrošio 800 mil USD na manjinske udjele u Egyptian Ethylene and Derivatives Co, naftnoj kompaniji Egyptian Drilling Co. i egipatskom Linear Alkyl Benzene, petrohemijskom proizvođaču.

Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila je 30% udjela u najvećoj egipatskoj duvanskoj kompaniji za 625 mil USD, dok su Egipat i zalivska zemlja u septembru potpisali sporazum o zamjeni lokalne valute vrijedan oko 1,4 mlrd USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Agro

Ove biljke su dobre za zdravlje, ali i za paorsku zaradu

Suvo i nеuobičajеno toplo vrijеmе za ovo doba godinе nе godi ni ljеkovitom bilju. Poljoprivrеdnici koji su ga posijali nе nadaju sе ni prinosima ni zaradi ukoliko sе klima u najskorijе vrijеmе nе izmijеni. Kiša jе potrеbna kamilici, mеnti i pеršunu lišćaru, koji volе vlagu. U ataru Bavaništa u opštini Kovin

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.