NavMenu

Investicioni samit za zapadni Balkan: Ima li šanse za veća ulaganja?

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 26.02.2024. 11:28
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/BalkansCat)
Šefovi država i vlada zemalja zapadnog Balkana će naredne sedmice u Londonu prisustvovati velikom investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj, na kojem se očekuje predstavljanje novih projekata ove banke u regionu.

Iz BiH će ovom samitu prisustvovati Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH.

Iako je EBRD partner EU na brojnim projektima u regionu, iz Banke je za Nezavisne potvrđeno da se na ovom samitu radi o projektima koji nisu vezani za aktivnosti EU u regionu.

- Ovo je investicijski samit na koji smo pozvali međunarodne investitore. Jedan od ciljeva je da pomognemo u privlačenju stranih investicija u region zapadnog Balkana - rečeno je u Banci.

Istakli su da je predviđeno da samitu prisustvuje i visoki zvaničnik EU, ali Nezavisnim do zaključenja broja nije stigla potvrda o tome ko će učestvovati na samitu.

S obzirom na to da je EBRD jedan od najvažnijih partnera EU na zapadnom Balkanu, koja je i suvlasnica ove banke, ali i SAD, koje žele pomoći projekte evropskih finansijskih institucija u Evropi, posebno u energetiku, moguće je očekivati neke nove projekte, posebno u svjetlu geostrateških odnosa.

U BiH EBRD učestvuje u projektima EU vezano za transportne koridore, posebno kad je u pitanju 5c, ali i mreža auto-puteva u Republici Srpskoj. Posebno su učestvovali u finansiranju projekata zelene energije, a pomažu i malim i srednjim preduzećima u BiH. U Srbiji su uključeni u značajne projekte koji se odnose na koridor 10.

Za BiH je važan interes EBRD-a za izgradnju Južne interkonekcije, a posebno je važno što je i EU zainteresovana da pomogne ovaj projekat, za šta smo nedavno dobili potvrdu i Evropske komisije.

- Ukoliko bude kandidovan ozbiljan projektni prijedlog, za ovaj projekat mogu biti odobrena i grantna sredstva iz Investicionog fonda za zapadni Balkan. Evropska komisija takođe pruža aktivnu podršku bh. vlastima u potrazi za sufinansiranjem od strane međunarodnih finansijskih institucija - naveli su oni.

Iako je bilo najava da bi se EBRD mogla povući iz ovog projekta ako uskoro u Federaciji BiH ne bude riješeno pitanje preduzeća koje bi se bavilo distribucijom, čini se da je ova institucija još uvijek zainteresovana da bude uključena.

Prema nekim nezvaničnim informacijama Džejms O'Brajan, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, zainteresovan je da njegova zemlja pomogne realizaciji gasovodnih projekata iz kaspijskog regiona u BiH, a navodno je nedavno na tu temu razgovarao s predstavnicima EBRD-a, EU i drugih finansijskih institucija.

Do zaključenja ovog broja Nezavisne nisu dobile odgovor na dodatno pitanje EBRD-u da li ima nekih informacija o eventualnim projektima koje bi SAD podržale.

Na stranici Banke je naglašeno da su SAD do sada od 1991. Banci donirale 632 mil USD, investirale oko 23 mlrd USD, a kao zemlja suvlasnica i suosnivačica Banke posjeduje deset odsto ukupnog kapitala.

Sudeći prema javno dostupnim podacima, SAD i EBRD do sada nisu sarađivali na projektima u BiH.

EU je najveći pojedinačni donator i partner EBRD-u s oko 5,5 mlrd EUR ukupnih donacija, a samo u prošloj godini realizovano je projekata u vrijednosti od blizu milijardu evra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Agro

Ove biljke su dobre za zdravlje, ali i za paorsku zaradu

Suvo i nеuobičajеno toplo vrijеmе za ovo doba godinе nе godi ni ljеkovitom bilju. Poljoprivrеdnici koji su ga posijali nе nadaju sе ni prinosima ni zaradi ukoliko sе klima u najskorijе vrijеmе nе izmijеni. Kiša jе potrеbna kamilici, mеnti i pеršunu lišćaru, koji volе vlagu. U ataru Bavaništa u opštini Kovin

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.