NavMenu

Ništa od raskida ugovora sa Lagerom o eksploataciji mrkog uglja, protesti mještana uzaludni

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 25.02.2024. 14:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kaiskynet/shutterstock.com)Ilustracija

Trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom Lager iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta, izjavio je ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević. Ministarstvo privrede USK organizovalo je u protekli petak sastanak na kojem se razgovaralo o eksploataciji mrkog uglja u blizini sela Kamengrad, gdje kompanija Lager ima koncesiju.

Kako navode iz Ministarstva, sastanku su prisustvovali predstavnici koncesionara, zatim Komisije za koncesije USK, glavni federalni rudarski inspektor i predstavnik općine Sanski Most, dok se nisu odazvali predstavnici mještana i nevladinih udruženja.

- Konstatovano je da oni imaju sve dozvole za rad. Da bi se koncesija prekinula, mora postojati razlog zašto se prekida. U ovom trenutku, dok ne dobijemo i te izvještaje sa terena, ne vidimo način ni elemente koji bi doveli do raskida ugovora - izjavio je Kardašević.

Podsjetimo da je Općinsko vijeće u Sanskom Mostu prije mjesec dana jednoglasno izglasalo poništenje odluke o dodjeli koncesije koju su izdali 2015. godine firmi Lager i to na površini od preko hiljadu hektara.

Ovoj odluci prethodili su protesti mještana i poljoprivrednika iz sela koja su ugrožena eksploatacijom uglja.

Od Vlade USK, kao organa koji je izdavalac koncesije, zatraženo je da se poništi ranije sklopljeni ugovor, a od nadležnih federalnih ministarstava i institucija također se traži poništavanje rješenja i ukidanje dozvola za pomenutu eksploataciju. Već duže vrijeme stanovnici sela koja gravitiraju ugljenokopima tvrde kako je prekomjerna eksploatacija uglja ugrozila poljoprivrednu proizvodnju i životni okoliš, kao i zdravlje mještana.

Njihove primjedbe se uglavnom odnose na uzurpaciju privatne imovine od strane eksploatatora, odlaganje jalovine na zemljišne parcele u privatnom vlasništvu, uništavanje putnih komunikacija usljed saobraćaja teretnih kamiona, ugrožavanje lokalnih vodotokova i druge posljedice po prirodni okoliš. S druge strane, predstavnici kompanije Lager ističu kako su u proteklom periodu ispunili i ispoštovali sve zakonske uslove vezane za eksploataciju uglja, uključujući i okolišne dozvole.


Naveli su kako su u revitalizaciju rudnika u Kamengradu uložili na desetine miliona maraka, te generisali otvaranje oko 600 radnih mjesta, što lokalnoj zajednici, ali i šire, donosi veliku ekonomsku korist.

Također, kako su istakli, zahvaljujući njihovoj eksploataciji uglja u značajnoj mjeri se održava stabilnost energetskog sistema.

U prošloj godini iskopano je 700.000 tona uglja na području rudnika u blizini Sanskog Mosta.

Ugalj je plasiran na tržište Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, kažu iz ove posuške kompanije, koja je jedan od poslovnih partnera Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.