NavMenu

Federalna vlada: Dokapitalizacija nekretnina preduzeća namjenske industrije

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.07.2011. 08:23
Komentari
Podeli

Realizirajući Zaključke Vlade Federacije BiH sa 8. sjednice od 30.5.2011.godine o "Stanju i daljim pravcima namjenske industrije" Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zatražilo je dostavu podataka od privrednih društava namjenske industrije u FBiH o nekretninama i drugoj imovini koja nije iskazana u početnom bilansu prije privatizacije sa dokazima i vrijednostima iskazanim na osnovu procjene sudskog vještaka.

Na temelju ovih podataka, a na prijedlog resornog ministarstva, Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici donijela tri odluke o vrijednosti nekretnina koje će se koristiti za dokapitalizaciju preduzeća iz oblasti namjenske industrije.

U prvoj je riječ o privrednom društvu "ZRAK" d.d. Sarajevo za čiju će se dokapitalizaciju koristiti nekretnine od 3.908.190 KM, utvrđene nalazom sudskog vještaka, a koje nisu obuhvaćene rješenjem o odobravanju Programa privatizacije i početnog bilansa za privatizovano privredno društvo "ZRAK" d.d. Sarajevo.

Za dokapitalizaciju privrednog društva namjenske industrije "IGMAN" d.d. Konjic, prema danas donesenoj odluci, koristiće se pokretna imovina u vrijednosti od 1.200.000 KM, utvrđena nalazom sudskog vještaka, a koja nije obuhvaćena rješenjem o odobrenju Programa privatizacije i početnog bilansa za privatizovano privredno društvo "IGMAN" d.d. Konjic. Kad je riječ o privrednom društvu BINAS d.d. Bugojno koristiće se za njegovu dokapitalizaciju nekretnine (zemljište i objekti ) u vrijednosti od 2.783.528,68 KM, utvrđene nalazom sudskog vještaka, a koje nisu obuhvaćene rješenjem o odobrenju Programa privatizacije i početnom bilansu za privatizovano privredno društvo "BINAS" d.d. Bugojno.

Za realizaciju ovih odluka zadužuju se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Agencija za privatizaciju u FBiH svako u okviru svojih nadležnosti. Resorno ministarstvo je, zajedno sa Službom za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH i Federalnim pravobranilaštvom, zaduženo i za provođenje odluka kojima se pravo korišćenja tehničke dokumentacije za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, u posjedu privrednih društava koja se bave ovom proizvodnjom, a nije bila predmetom utvrđivanja vrijednosti početnog bilansa privatizacije kako je definisano Zakonom o privatizaciji preduzeća, privremeno prenosi na ova privredna društva. Riječ je o privrednim društvima BINAS d.d. Bugojno, BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik, "UNIS GINEX" d.d., "POBJEDA RUDET" d.d. i "POBJEDA SPORT" d.d. Goražde, "IGMAN" d.d. Konjic, Tehničko remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići, "Pretis" d.d. Vogošća, PS "Vitezit" d.o.o. Vitez i "Zrak" d.d. Sarajevo.

Pravo korišćenja ove dokumentacije, bez naknade, prenosi se na period od pet godina uz mogućnost produženja. Vlada FBiH zadržava pravo da, na prijedlog nadležnog ministarstva, izuzme iz posjeda tehničku dokumentaciju u slučaju kada se privredno društvo prestane baviti proizvodnjom naoružanja i vojne opreme ili kada to zahtijevaju druge okolnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.