NavMenu

Da li radnici koji ne rade iz kancelarije treba da zarađuju manje?

Izvor: Telegraf biznis Petak, 23.02.2024. 14:27
Komentari
Podeli
(Foto: StartupStockPhotos from Pixabay)
Evropske kompanije podijeljene su po pitanju rada na daljinu. U centru skorašnjeg istraživanja upravo se našlo i pitanje "da li radnici koji ne rade iz kancelarije treba da zarađuju manje?".

Prema ovom istraivanju, radnici u evropskim kompanijama koji ne rade iz kancelarija mogu se uskoro suočiti sa smanjenjem plata, jer firme traže prilike da smanje troškove i povećaju produktivnost.

Pozicije koje dozvoljavaju rad na daljinu već nestaju i bivaju zamenjene pozicijama koje nude hibridni radni model. Tehnološki giganti širom sveta već skreću pažnju na novi trend time što insistiraju da se zaposleni vrate u kancelarije prenosi Euronews.

Skorašnja studija platforme Pleo ukazuje da skoro jedno od pet malih i srednjih preduzeća u Evropi razmatra smanjenje plata zaposlenima koji rade na daljinu.

Mala i srednja preduzeća čine 99% svih preduzeća u Evropskoj uniji.

Torbjorn Fink, glavni operativni direktor platforme Pleo je izjavio da će tokom 2024. godine kompanije biti fokusirane na uštedu i smanjenje troškova.

- Naš izveštaj pokazuje da jedan od četiri ispitanika ovu temu vidi kao glavnu temu 2024. godine. Odakle će ova ušteda doći, još nije sigurno, ali oko 20% ispitanika je spomenulo da bi smanjili plate zaposlenima koji rade na daljinu u cilju postizanja ove uštede - dodao je Fink.

On je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da bi mnoge kompanije mogle da bolje vode računa o svom "finansijskom zdravlju" i potraže uštedu na mestima koja nisu povezana sa radom na daljinu.

Dodaje se da neke kompanije vide rad na daljinu kao način da se smanje troškovi poslovanja.

Ideja o smanjenju plata zaposlenima koji rade na daljinu nije novitet: da jedni govore da plate treba da se smanje, jer radnici ne troše na prevoz do posla i imaju slobodu da rade od kuće, što im može smanjiti mesečne račune, drugi govore da su ovi radnici jednako produktivni kao i oni koji rade iz kancelarije i da time što rade na daljinu smanjuju troškove samom poslodavcu.

Holandska kompanija za HR konsalting, Randstad, rekla je da je od najvećeg značaja da se svi zaposleni, bez obzira na kojoj lokaciji rade, tretiraju jednako.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

Bogatstvo, blagostanje i moć, zadovoljstvo u poslovnom i privatnom svijetu i sreću po narodnim predanjima donijeće vam biljka pilea peperomioides, popularno nazvana kineski dolar. Baš kao što joj ime govori, svi finansijski stručnjaci i imućni ljudi u svom životnom prostoru posjeduju baš ovu biljku okruglih listića i tanke stabljike. Ali, postali milioneri ili ne, ova biljka će vas svojim prisustvom u prostoriji oplemeniti i sam

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.