NavMenu

Solar Energy iz Trebinja planira solarnu elektranu od 64,8MW u Bijeljini

Izvor: eKapija Subota, 24.02.2024. 10:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Mariana Proença)Ilustracija
Solar Energy iz Trebinja je podnio Zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za solarnu fotonaponsku elektranu Bijeljina 64,8MW.

Solarna fotonaponska elektrana Bijeljina instalisane snage nalaziće se na lokalitetu Suho polje u Bijeljini, Republika Srpska, BiH. Obuhvat elektrane se prostire na parcele ukupne površine 87,46ha koje je topografski ravno.
Na lokalitetu se nalazi objekat bivše Radio Jugoslavije a u neposrednom okruženju nema drugih objekata (nekadašnji antenski stubovi su u međuvremenu demontirani). Pristup elektrani obezbeđen je sa javne površine (javnog puta), uključujući i planiranu poziciju za trafo- stanicu (TS) i priključno-razvodno postrojenje (PRP).

U okviru obuhvata elektrane nalazi se planirana buduća trasa gasovoda.

Koncepcija elektrane bazira se na postavljanju fotonaponskih modula na noseću podkonstrukciju, njihovo povezivanje u tzv. stringove i uvođenje stringova u invertore.

Nije planirano priključenje na distributivni sistem, već se planira priključak na prenosni sistem (visoki napon) odakle će elektrana moći da se snabdijeva električnom energijom u slučajevima kada je sama ne proizvodi a energija je potrebna. Opciono, što će biti riješeno u narednim fazama projektovanja i prema uslovima nadležnog organa, mogu se primeniti baterijski ili slični sistemi koji će obezbijediti određenu autonomiju elektrane do momenta kada će ona opet proizvoditi energiju i plasirati je u prenosni sistem.

Makrolokacija u odnosu na Bijeljinu, sa prikazanom TS koja je mjesto priključenja (Foto: printscreen/zahtjev za procjenu uticaja na životnu sredinu/Solar Energy)Makrolokacija u odnosu na Bijeljinu, sa prikazanom TS koja je mjesto priključenja
Solarna fotonaponska elektrana Bijeljina predstavlja investiciju o obnovljive izvore energije i ekološki čist način proizvodnje električne energije. Instalisana snaga je 64,8MW, sastoji se od tipskih blokova elektrane koji se sustiču u trafo-stanici i dalje plasiraju energiju u prenosni sistem.


Namena objekta je infrastrukturni (industrijski) objekat stalnog karaktera. Obuhvat od oko 85ha predstavlja mogućnost fazne izgradnje, a preliminarno tehničko rešenje daje opciju od približno 3 x 21,6MW (jedan umjesto tri mrežna trafoa i oko trećina iskorišćenja raspoložive površine). U ovoj fazi razvoja investicije nije predviđena fazna gradnja, odnosno planira se realizacija investicije u jednoj fazi. Sračunata je proizvodnost od oko 86 GWh godišnje za instalisanu snagu od oko 64,8MW.

Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu zahtjeva na internet stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana od dana objavljivanja (22.2.).

S.T.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.