NavMenu

VE Pločno u Mostaru sa 12 vjetroturbina proizvodiće 192 GWh godišnje, povećana prethodno utvrđena instalisana snaga

Izvor: eKapija Nedjelja, 25.02.2024. 14:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Pexels)Ilustracija
Nakon skoro sedam godina od kako je mostarsko preduzeće Energy 3 dobilo koncesiju za izgradnju vjetroelektrane Pločno u Mostaru, sada je na javnom uvidu dopunsko rješenje za okolišnu dozvolu izdatu 2019. godine.

Naime, Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo je dopunu rješenja u kojem je promijenjeno nekoliko bitnih elemenata, pa tako se prethodno odobrena ukupna instalisana snaga 67,2 MW povećana na 79,2 MW.

- Predloženi projekat je planiran za izgradnju na Mjesnom području sjever - Mostar, lokacija Pločno. Vjetroelektrana se sastoji od 12 vjetroturbina, svaka po 6,6 MW, ukupne instalisane snage 79,2 MW. Površ Pločno smještena je između planina Velež i Prenj, iznad kotline Bijelog Polja i predstavlja tipičnu krašku zaravan (1.265 –1.440 m n.v.) sa lokalitetima Malo i Veliko Pločno i Malo Ruište - ističe se u dopuni rješenja.

Pogon i postrojenje za koje se izdaje okolinska dozvola:

Vjetroelektrana će se sastojati od sljedećih osnovnih komponenti:

- 12 vjetroturbine klasa I, model 6X.tip SG 6,66-155 m,
- stubovi vjetroturbina sa temeljima i instalacijama,
- Interna trafostanica TS 33/400 kV Pločno i pripadajuća elektro oprema vjetroelektrane,
- priključni dalekovod DV 2x400 kV sa TS 33/400 kV Pločno, do DV 400 kV Mostar – Konjic (EES BiH),
- kablovski vodovi za međusobno povezivanje od pojedinih vjetroagregata do TS 33/400 kV i kontrolne zgrade,
- kontrolni objekat za smještaj sistema za monitoring i kontrolu rada vjetroelektrane,
- pristupni put i interne (servisne) saobraćajnice, sa montažnim platoima.

Planirana vjetroturbina će imati promjer rotora 155 m, visina stuba na nivou glavčine rotora do 94,5 m, a maksimalna visina sa vrhom elisa oko 180 metara.

Proizvodnja električne energije je procijenjena na 12 vjetroturbina tipa SG 6,6 MW–155 m, instalisane snage vjetroelektrane (79,2 MW), prostornog rasporeda turbina te karakteristika vjetra, iznosi 192 GWh/g.

- Osnovni razlozi zahtjeva izmjene i dopune Rješenja leže u činjenici da je investitor obaviješten od isporučioca opreme da postoji mogućnost da će se planirane turbine koje su navedene u Rješenju od 16.05.2022. godine, izbaciti iz upotrebe prije početka izgradnje VE Pločno. Isto tako u zahtjevu se navodi da je od strane Elektroprenosa d.d. Banja Luka došlo do izmjene suglasnosti za priključak za dalekovod DV 220 Kv Mostar-Konjic zbog zauzetosti mreže.

Investitor svoj zahtjev za izmjenu i dopunu Rješenja obrazlaže ubrzanim razvojem novih generacija turbina od izdavanja Rješenja o okolišnoj dozvoli, kao razlog za izmjenu i dopunu istog jer promjena tehnologija proizvodnje novih turbina u kratkom vremenu, ističe se u dopuni rješenja.

S.T.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.07.2024.  |  Energija, Građevina

Izgradnja MHE na izvoru rijeke Une - Resorno ministarstvo iz RS zahtijeva od Hrvatske da zaustavi radove

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske najoštrije osuđuje izvođenje radova na izgradnji male hidroelektrane na izvoru rijeke Une, u selu Donja Suvaja, opština Gračac, Republika Hrvatska, i zahtijeva od nadležnih institucija susjedne države da smjesta nalože zaustavljanje radova i vraćanje područja u prvobitno stanje. - Кao institucija nadležna za sprovođenje ESPO konvencije i SEA

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.