NavMenu

EU: Novi ekološki podsticaj automobilskoj industriji

Izvor: eKapija Srijeda, 27.07.2011. 08:26
Komentari
Podeli

Prema novom propisu koji je 25. jula usvojila Evropska komisija, proizvođači automobila dobijaće besplatni paket dozvola za emisiju ugljen-dioksida (CO2) ukoliko njihova nova vozila budu opremljena ekološkim inovacijama.

Te dozvole će moći da se koriste u okviru EU mehanizma za trgovinu dozvolama za emisiju štetnih gasova (ETS) a cilj novog propisa je da se automobilska industrija podstakne da ulaže u nove tehnologije koje će smanjiti emisije CO2, prenosi Euractiv.rs.

Brisel se nada da će na taj način podstaći automobilsku industriju da dostigne ciljeve koje je Unija postavila u ograničavanju emisije CO2 na 130 grama po kilometru u prosjeku do 2015. Tako bi se emisija štetnih gasova smanjila za petinu u odnosu na nivo iz 2007. godine. Nove zelene tehnologije mogle bi da doprinesu tom cilju sa 7 grama po kilometru, prenose agencije.

Sama eko-inovacija je definisana kao tehnologija koja je nova na tržištu a "značajno doprinosi smanjenju emisije CO2" i da pri tome nije već uračunata prilikom određivanja emisija vozila.
Zbog zabrinjavajućih uticaja na životnu sredinu i klimatske promene EU je preduzela niz koraka da smanji emisiju štetnih gasova koju proizvode sredstva za transport. Početkom ove godine Evropska komisija je iznijela plan da se do 2050. smanje emisije na 60% iz 1990. godine.

Lista tehnologija sadrži pogonske inovacije ili rješenja koja štede energije koju troše neophodni sistemi u automobilu. Tako bi solarni paneli koji bi prikupljali energiju mogli da se kvalifikuju kao eko-tehnologija ali bi, na primjer, muzički sistem za automobil koji štedi energiju ostao van liste eko-tehnologije.

Nova pravila biće postepeno uvođena od 2012. kada će 65% novoregistrovanih automobila proizvođača morati da bude u skladu sa novim zakonom. Taj udio bi 2013. bio povećan na 75%, zatim na 80% 2014. a do 2015. iznosio bi 100%.

Od 2012. proizvođači čija flota automobila koji ne ispunjavaju standarde pređe dozvoljeni procenat plaćaće kazne po registrovanom vozilu.

Precizna tehnička uputstva za aplikaciju za priznavanje eko-tehnologije biće objavljena uskoro. Za sada, Evropska komisija će procjenjivati prijave proizvođača automobila i autodijelova i odlučivati koje eko-tehnologije treba unaprijediti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.