NavMenu

Potrebno reformirati tržište rada u BiH

Izvor: Dnevni list Srijeda, 27.07.2011. 08:07
Komentari
Podeli

Europska unija je osigurala 1,2 milijuna eura za projekt unaprjeđenja aktivnog tržišta rada u našoj zemlji koji je osmišljen kako bi smanjio nezaposlenost, poboljšao kvalitetu zapošljavanja i podržao socijalnu koheziju.

Stopa nezaposlenosti u našoj zemlji je u konstantnom porastu. Prema podacima dobivenih od Zavoda za statistiku BiH, broj nezaposlenih se povećao s 493.188 u 2009. na 515.966 u 2010. godini, a nezaposleno je u travnju 2011. bilo 529.446 osoba. Iako vlade daju značajna sredstva za smanjenje stope nezaposlenosti i ublažavanja efekata globalne recesije u BiH, većina sredstava namijenjenih za pomoć nezaposlenim spada u pasivne mjere tržišta rada.

Natalia Dianiskova, šefica Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije EU u BiH upozorila je nedavno kako su ove brojke jasan signal da svi moramo dati svoj doprinos smanjenju stope nezaposlenosti u BiH. Nekoliko je koraka koje je naša zemlja napravila kako bi pokrenula reformu tržišta rada, no sve se to čini nedovoljnim.

Preporuke stručnjaka


Jedan od glavnih prioriteta srednjoročne strategije razvoja naše zemlje upravo je povećanje zaposlenosti i jačanje veza između ljudskih resursa i tržišta rada.

"Postojeća društveno ekonomska situacija u zemlji zahtjeva financijsku pomoć u borbi s visokom stopom nezaposlenosti. Visoka stopa nezaposlenosti i dominacija sive ekonomije stvara prepreke društvenom i ekonomskom oporavku", kazala je Dianiskova. Jennifer Diamond, vođa tima IALM projekta, naglasila je kako su glavne preporuke izdvajanje administriranja zdravstvenog osiguranja i drugih beneficija koje se ne odnose na zaposlenje izvan javnih službi za zapošljavanje, razdvajanje aktivnih i pasivnih tražitelja posla na uredima za zapošljavanje, unaprjeđenje odnosa s poslodavcima te pružanje više proaktivne pomoći tražiteljima zaposlenja.

Ključna pitanja tržišta rada u BiH su značaj i poboljšanje djelotvorne aktivne politike zapošljavanja, potrebe za promjenama u postojećem sustavu i reformama, iskoristiti lekcije iz prošlosti i iz iskustva drugih zemalja te praksu cijeloživotnog učenja te uspostaviti efikasnu aktivnu politiku zapošljavanja uz nove pristupe i stavove u praksi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.