NavMenu

Za desetogodišnje upravljanje Spomenikom prirode Prokoško jezero potrebno oko 6,5 mil KM - Planom predivđeno asfaltiranje prilaznog puta, uređenje kanalizacije i izgradnja prezentacijskog centra

Izvor: eKapija Srijeda, 21.02.2024. 12:08
Komentari
Podeli
Prokoško jezero (Foto: printscreen/Nacrt plana upravljanja/JKP Šćona)Prokoško jezero
Centar za ekologiju, obrazovanje i održivi razvoj CEKOOR izradio je Nacrt plana upravljanja za spomenik prirode Prokoško jezero za narednih deset godina odnosno do 2034. godine.

U tom dokumentu koji je Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo na javni uvid ističe se da je ovo prvi dokument upravljanja ovim zaštićenim područjem od proglašenja još 2006. godine u čiju izradu je bio uključen niz institucija, predstavnika lokalne samopuprave, naučnih i istraživačkih institucija, stručnjaka i zainteresiranih strana, a koji su se kroz sastanke radne grupe složili u zajedničkoj viziji: spomenika kao nadaleko poznatog područja, očuvane jedinstvene prirode i iznimno vrijednog glacijalnog jezera.

Neprocjenjiva vrijednost područja Spomenika prirode Prokoško jezero bila je imperativ za iznalaženje dugoročnog i održivog načina upravljanja ovim zaštićenim područjem, navedeno je u Planu.

Spomenik prirode Prokoško jezero (SP Prokoško jezero) zbog svojih iznimnih karakteristika predstavlja prirodno bogatstvo od izuzetne važnosti za BiH i Evropu. Sa svojom užom i širom okolinom smješteno je na visini od 1.636 m u prekrasnom ambijentu najviših planinskih vrhova Vranice, sa obiljem prirodnih ljepota zbog čega odavno predstavlja turistički veoma privlačan kraj ne samo za stanovnike užeg okruženja Fojnice, Travnika, Gornjeg Vakufa i Prozora, nego i za brojne turiste i ljubitelje prirode iz ostalih krajeva BiH.

Planom upravljanja za zaštićeno područje SP Prokoško jezero predviđena su tri temeljna pravca za njegovo
dugoročno održivo upravljanje:

• zaštita i očuvanje – trajno zaštiti i unaprijediti prirodnu raznolikost te očuvati kulturo-istrorijsku baštinu,
• obrazovanje i rekreacija – upravljati posjetiteljima i promovisati mogućnosti za razumijevanje i uživanje u netaknutoj prirodi i ostalim specifičnim kvalitetama Prokoškog jezera,
• jačanje lokalne zajednice – jačati suradnju s lokalnom zajednicom u održivom korištenju prirodnih dobara zaštićenog područja s ciljem lokalnog, odnosno regionalnog ekonomskog rasta i razvoja, osiguravanja prihoda lokalnom stanovništvu.

U skladu sa navedenim ciljevima definisana je vizija SP Prokoško jezero:

Spomenik prirode Prokoško jezero ostat će nadaleko poznato područje, očuvane jedinstvene prirode i iznimno vrijednog glacijalnog jezera. To je mjesto doživljaja i učenja o jedinstvenim prirodnim vrijednostima, a korištenje zaštićenog područja vodi se o principima održivog razvoja i usmjerava prema interesima i potrebama lokalnog stanovništva.

Ukupna sredstva potrebna za provođenje predloženih mjera i aktivnosti plana upravljanja Spomenika prirode Prokoško jezero za period od deset godina iznose 6.425.000 KM, stoji u pomenutom dokumentu.

Tako je između ostalog predloženim Planom predviđeno oko 300.000 KM za zapošljavanje dovoljnog broja čuvara prirode potrebnih za efikasnu kontrolu poštivanja pravila, oko 200.000 KM je planirano za održavanje i unapređivanje turističke infrastrukture, a 40.000 KM za postavljanje tipske kuće u kojoj bi bili smješteni suvenirnica, info punkt i sl.

Pored toga 250.000 KM je određeno za izradu projektne dokumentacije, dobijanje dozvola i izgradnju i opremanje prezentacijskog centra Prkoško jezero.

Najveći pojedinčni trošak Plana u visini od 750.000 KM se odnosni na izradu projektne dokumentacije i sanaciju i asfaltiranje makadamskog puta koji vodi do samog jezera u dužini od 16 km a u saradnju sa Cestama FBiH.

Iznos od 600.000 KM bi trebalo da bude utrošen na pokretanje projekta i rješavanje odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže na području SP Prokoško jezero.

Ovim Planom upravljanja obrađene su sljedeće teme:
  • Zaštita i očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti;
  • Očuvanje, zaštita i promocija kulturno-historijske baštine;
  • Upravljanje posjećivanjem, edukacija i interpretacija;
  • Razvoj institucionalnih kapaciteta za upravljanje područjem;
  • Osiguravanje pravnog i planskog okvira potrebnog za upravljanje.
Pored Nacrta plana na javni uvid je stavljena i Procjena utjecaja klimatskih promjena na SP Prokoško jezero.
Primjedbe, sugestije i mišljenja na nacrt Plana upravljanja Prokoškim jezerom mogu se dostaviti u pisanoj formi u roku od 30 dana od dana javnog objavljivanja na adresu Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova.

Dokumenti se mogu vidjeti na linku OVDJE.

S.T.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

Bogatstvo, blagostanje i moć, zadovoljstvo u poslovnom i privatnom svijetu i sreću po narodnim predanjima donijeće vam biljka pilea peperomioides, popularno nazvana kineski dolar. Baš kao što joj ime govori, svi finansijski stručnjaci i imućni ljudi u svom životnom prostoru posjeduju baš ovu biljku okruglih listića i tanke stabljike. Ali, postali milioneri ili ne, ova biljka će vas svojim prisustvom u prostoriji oplemeniti i sam

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.