Izvor: Dnevni list | Utorak, 26.07.2011.| 10:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bruxelles stopirao novi zakon o trgovini FBiH

(Foto: b)

Iako su se na sjednici Vlade FBiH početkom ove godine na dnevnom redu trebali naći dugo najavljivani zakon po kojem svaka trgovina na policama mora imati 50 posto domaćih proizvoda i zakon koji točno precizira što je to domaći proizvod, to se nije dogodilo jer je federalnim vlastima došla uputa iz službenog Bruxellesa da se odustane od ovih zakona.

Naime, navedenim zakonima po prvi put domaći proizvođači bi se stavili u jednakopravan položaj s uvoznicima, ali sve je i dalje “na čekanju”.

"Iz Bruxellesa navode kako se ništa ne smije zakonom nametati, nego se konkurencijom i kvalitetom proizvoda moramo izboriti za tržište, pa ako tada i 80 posto tržišta budu domaći proizvodi, oni nemaju ništa protiv", kazao je Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi FBiH, piše Dnevni list.

U spomenutoj uputi službenog Bruxellesa, između ostalog, navodi se kako bi usvajanje zakona predstavljalo protivkonkurencijske mjere, te da se to protivi Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ugovoru CEFTA. Isto tako, navodi se kako bi najavljeni zakoni zapravo značili dominantan položaj domaćeg proizvoda.

"Europi treba tržište, a ne proizvodnja BiH", kategorički je ustvrdio Bahilj.

Prema tome, iako se o navedenim zakonima "šuška" već godinama, niko ih nikada nije primijenio u praksi osim trenutne federalne vlasti, oni će još neko vrijeme sačekati svoju primjenu.

Bahilj naglašava kako će predstavnici Vlade FBiH krajem avgusta ili početkom septembra otići u Brisel na pregovore kako bi predstavnike najviših europskih institucija informirali o kakvim se zapravo zakonima radi te kako se samo želi pomoći posrnuloj domaćoj proizvodnji u BiH, kojoj već neko vrijeme prijeti potpuna propast.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.