NavMenu

Banke različito naplaćuju iste usluge

Izvor: Glas Srpske Utorak, 26.07.2011. 07:52
Komentari
Podeli

Cijene osnovnih usluga u bankama, kao što su mjesečno održavanje računa, nadoknade za internet bankarstvo i SMS usluge, te zatvaranje računa, kao i paket usluge razlikuju se u bankama, te na ove parametre stanovnici RS treba da obrate pažnju prilikom otvaranja računa u banci, savjetuju analitičari.

U pojedinim bankama, kao što su Komercijalna i UniCredit, zatvaranje tekućeg računa košta deset KM, dok se u Hypo Alpe Adria banci i Raiffeisen banci ova usluga uopšte ne naplaćuje. U Balkan Investment banci isti zahtjev se naplaćuje čak 15 KM.

Cijene mjesečnog održavanja tekućeg računa sa debitnom karticom takođe se razlikuju u bankama i kreću se od 1,50 KM do 2,20 KM. U pojedinim bankama mjesečna nadoknada za održavanje tekućeg računa se uopšte ne naplaćuje, ako se preko računa nisu vršile transakcije.

I cijene internet bankarstva i SMS usluga o izvršenim uplatama i isplatama se razlikuju od banke do banke, te se mjesečna nadoknade za ove dvije usluge zajedno, klijentima u Hypo banci naplaćuje dvije marke, dok u većini drugih banaka ove usluge koštaju i do šest maraka.

Pored osnovnih usluga, koje klijenti najčešće koriste, tu su i dodatni paket računi, koji nude niz povoljnosti, a za čiju upotrebu se mjesečna nadoknada u bankama plaća i do deset KM, u zavisnosti od vrste paket računa.

Ukoliko se klijent odluči da ugasi bilo koji od ovih paket računa, to ga uglavnom košta deset KM, dok je za klijente UniCredit banke ova usluga duplo skuplja, te košta 20 KM.

Analitičari finansijskog portala "Kamatica" su istakli da, iako stanovnici najčešće koriste samo osnovne opcije, odnosno debitnu karticu i SMS obavještenje, nerijetko biraju i plaćaju skuplji paket koji nudi brojne, neiskorišćene opcije.

"Prije otvaranja tekućeg računa trebalo bi prvo provjeriti koje opcije i usluge nude pojedini paketi, te procijeniti šta je od ponuđenih usluga zaista potrebno. Naknadno, ako je klijentu dodatni bankarski proizvod neophodan, može ga aktivirati. Važno je ne žuriti i ne aktivirati odmah sve proizvode koji se mogu dobiti uz otvaranje tekućeg računa", naveli su analitičari.

Bankomati

Prilikom otvaranja tekućeg računa analitičari savjetuju da svakako treba imati u vidu i to da banka gdje se otvara tekući račun treba da ima bar jednu filijalu i bankomat koji su u blizini, da bi lakše, odnosno u svakom trenutku stanovnici mogli pristupiti svom računu, jer se svako podizanje novca na šalteru ili bankomatu druge banke naplaćuje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.