NavMenu

U prijedorskoj regiji pod zasadima lijeske oko 100 hektara

Izvor: Nezavisne novine Petak, 16.02.2024. 11:10
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / wojtekspool)
Lijeska je trenutno aktraktivna vrsta voća i na području prijedorske regije pod zasadima je oko 100 hektara, rečeno je na predavanju održanom u Novom Gradu.

Viši stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Stanković govorio je o zaštiti lijeske od bolesti i štetočina.

Kada je riječ o insektima, Stanković je rekao da su najprisutniji lješnikov surlaš, a od bolesti pepelnica i mrka trulež, a na jučerašnjem predavanju, kaže, skrenuli su pažnju na tretmane.

On je naveo da se na ovom području uglavnom uzgajaju sorte lješnika istarski dugi, rimski okrugli i halski džin kao oprašivač.

- Sa promjenom klimatskih uslova mijenja se i sortiment. Problem predstavljaju proljećni mrazevi i ranije kretanje vegetacije. Mora se voditi računa da proces oprašivanja prođe dobro - rekao je Stanković.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora Mirko Jokić rekao je da se u Novom Gradu i drugim opštinama ove regije formiraju zajednice uzgajivača jezgrastog voća, posebno lješnika.

- Smatramo da je važno da se u početnim godinama uzgoja izbjegnu greške dok ne postanu pravi problem - istakao je Jokić.

On je objasnio da je kod uzgoja lijeske bitno oprašivanje, odnosno sortna struktura, ali i da se ispoštuje dobra poljoprivredna praksa.

- Bitna je priprema zemljišta i, prije svega, izbor parcele. Savjetujemo da se prilikom podizanja zasada konsultuje stručna služba - naglasio je Jokić.

On je naveo da se voćari oslanjaju na preporuke proizvođača sadnog materijala, što u zasadima lijeske, koja se uzgaja u formi žbuna, za rezulatat ima gustu sadnju.

- U našem području lijeska se može uzgajati, ali treba odabrati adekvatnu parcelu - savjetovao je Jokić.

Predavanje koje je održano u saradnji sa opštinskim Odsjekom za poljoprivredu je četvrto od ukupno osam koliko je planom prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi predviđeno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.