NavMenu

Radnici kreditno zaduženi po 8.900 KM

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 25.07.2011. 08:22
Komentari
Podeli

Prosječna kreditna zaduženost po zaposlenom u BiH iznosi 8.900 KM, podaci su Centralne banke BiH za mart ove godine.

Iz Centralne banke BiH procijenili su da je svaki stanovnik BiH zadužen 1.660 KM i iznijeli podatak da je ukupna zaduženost građana na kraju maja ove godine dostigla 6,36 milijardi KM.

U protekla tri mjeseca zabilježen je kontinuitet blagog porasta kreditne zaduženosti stanovništva. Na kraju maja bilježi se povećanje zaduženosti od 0,93 odsto u odnosu na april, dok je aprilska u odnosu na mart bila veća za 0,65 odsto. U martu je zaduženost u odnosu na februar bila veća za 0,44 odsto.

BiH se uprkos tome ne izdvaja mnogo iz postojećeg regionalnog miljea. Naime, procjene kažu da zadužnost u Srbiji iznosi 780 evra po glavi stanovnika, Makedoniji 580 evra, a Hrvatskoj čak 4.000 evra.

"Cijeli region je prezadužen. Ovo je posebno izraženo u slučaju Hrvatske, koja je doduše i nešto razvijenija od ostalih zemalja, a ovakvo stanje pokazuje da su zemlje bivše Jugoslavije dospjele u stanje kreditnog ropstva, iz kojeg će se teško izvući", ocijenio je Miloš Todorović, član Udruženja ekonomista RS - SWOT.

On je rekao da je trend rastuće zaduženosti jedan od najtežih problema s kojima se građani i firme u BiH susreću u zadnjih nekoliko godina i dodao da kreditna zaduženost pokazuje da slabo ko može iz vlastitih sredstava da finansira ekonomske aktivnosti.

"Problem nemogućnosti vraćanja kredita će biti sve izraženiji, a dalji rast zaduženosti bi vodio u totalnu neizvjesnost", rekao je Todorović.

Ekonomisti kažu da se građani kratkoročno najviše zadužuju po kreditnim karticama i kako bi finansirali minuse koji se pojavljuju po različitim osnovama, dok se dugoročno najviše zadužuju za stambene kredite i za kupovinu automobila. Firme se, pak, kratkoročno najviše zadužuju da bi finansirale obrtna sredstva, a dugoročno radi investicija.

Milan Radović, direktor Nove banke iz Banjaluke, objasnio je da građani zbog zaduženosti u sve većoj mjeri posežu za objedinjavanjem kredita.

"Građani žele da svoje mjesečne obaveze smanje i jednim kreditom finansiraju sve obaveze kako bi ih lakše otplaćivali", rekao je Radović.

On je podsjetio da je u priči o zaduženosti stanovništva BiH značajnu ulogu imalo kreditiranje kupovine stanova.

"Poznato je da su se u pređašnjem sistemu stanovi dobijali, dok se sada kupuju, a privatna svojina ipak preuzima dominantnu poziciju. Trenutna potražnja za stambenim kreditima je manja, ali ona uvijek ima značajan uticaj na zaduživanje", naglasio je Radović.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, kaže da podatak o zaduženosti svakog zaposlenog u BiH od skoro 9.000 KM ukazuje da su primanja radnika nedovoljna da bi izašli na kraj s osnovnim životnim potrebama u uslovima kada troškovi potrošačke korpe svakodnevno rastu.

"Odnos radničkih primanja i životnih potreba je takav da veliki broj radnika manjak primanja nadomješta podižući nenamjenske kredite, koji veoma često služe za pokrivanje osnovnih životnih potreba njihovih porodica", kazala je ona.

Istakla je da su plate radnika u oba entiteta izuzetno niske, tako da oni na tržištu novca pozajmljuju izuzetno skupe bankarske kredite, koje onda teško servisiraju.

"Teška situacija u kojoj se radnici nalaze primorava ih da ulaze u sve dublja kreditna zaduženja i onda često pribjegavaju takozvanom reprogramiranju kreditnih obaveza", rekla je Mišićeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.