NavMenu

Obustavljene isporuke kupcima na Kosovu

Izvor: Glas Srpske Subota, 23.07.2011. 09:42
Komentari
Podeli

Odluka o carini od deset odsto na robu koja se iz BiH uvozi na Kosovo počela se primjenjivati već od četvrtka, potvrdili su neki od domaćih izvoznika, koji su juče obustavili isporuku svoje robe, koja je bila naručena od kupaca sa Kosova.

Neki izvoznici iz BiH smatraju da će im nove mjere vlade samoproglašenog Kosova, kojima se direktno krši Sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA, nanijeti veliku štetu.

"U četvrtak smo spremili četiri kamiona robe, koju je trebalo da isporučimo na Kosovo, međutim, kupci sa Kosova su nam javili da ne šaljemo robu, jer im je mnogo da plaćaju deset odsto carine na robu", rekli su u firmi "Tursunprom" iz Gračanice, koja se bavi proizvodnjom rezane građe.

U ovom preduzeću, koje oko 30 odsto svoje proizvodnje izvozi na tržište Kosova, dodali su da očekuju da se ovo pitanje što prije riješi u korist izvoznika, koji su nepravedno oštećeni ovom odlukom.

"Nema sumnje u to da ćemo imati velike gubitke zbog zastoja u isporuci robe i te gubitke bi neko trebalo da nadoknadi. Ako se ova mjera nastavi primjenjivati, roba će na Kosovu poskupjeti, a usljed toga će opasti potražnja, što bi nam nanijelo veliku štetu", istakli su u ovom preduzeću.

U "Optima grupi", najvećem izvozniku sa područja Republike Srpske na tržište Kosova, juče su rekli da mjere koje je uvelo Kosovo na robu iz BiH, neće značajnije uticati na poslovanje ove kompanije, jer je Kosovo samo jedno od tržišta na koje izvoze naftne derivate.

Načelnik Odjeljenja za marketing i reklamu u ovom preduzeću Radomir Vidaković rekao je da Kosovo nema rafinerijski pogon, te da je s obzirom na to, prinuđeno na uvoz energenata.

"Te mjere mogu samo pogoditi njihovu privredu, jer će ta roba na Kosovu biti skuplja za carinske troškove koji su uvećani", istakao je Vidaković. Dodao je da bilo kakvo otežavanje ekonomskog poslovanja u regionu šteti privrednim subjektima u BiH, ali da "Optima grupa" uspješno posluje na mnogim drugim tržištima.

"Kosovo je samo jedno od tržišta, koje ni u kom slučaju ne bi moglo ključno da utiče na naše poslovanje", istakao je Vidaković i dodao da je njihova rafinerija, pored Pančeva i makedonske Okte i dalje jedna od najbližih Kosovu.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je najavilo da će zbog kršenja Sporazuma o slobodnoj trgovini prijaviti Kosovo CEFTA, ni u petak nisu dobili obavještenje sa Kosova o pomenutim mjerama.

Vlada samoproglašenog Kosova je u srijedu na osnovu reciprociteta uspostavila embargo i na uvoz robe iz Srbije, zbog čega je nekoliko kamiona punih robe i u petak bilo blokirano na administrativnom punktu Merdare.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić u petak je ocijenio da je odluka prištinskih vlasti neodrživo stanje, koje pogađa sve građane na Kosovu i da predstavlja kršenje CEFTA sporazuma.

Makedonija

Iako ekonomisti iz Prištine smatraju da bi uzajamna blokada trebalo da otvori put za rast trgovinske razmjene između Kosova i Makedonije, makedonski privrednici su ocijenili da, iako Makedonija ima potencijala, neće uspjeti da se nametne kosovskom tržištu, zbog loših puteva, skupog transporta i nedostatka dovoljne količine robe da se odgovori zahtjevu kosovskog tržišta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.