Izvor: eKapija | Subota, 23.07.2011.| 08:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mjesto gdje se dobro posluje: Maglaj traži put do stranog kapitala

Aktivnosti općine Maglaj u naredne dvije godine bit će usmjerene na pronalaženje novih investitora i privlačenje stranog kapitala, s obzirom da bez toga nije realno očekivati značajniji privredni razvoj.

Podsjetimo, okosnicu maglajske privrede prije rata činila je kompanija „Natron“ koja je bila najveći proizvođač celuloze i papira na Balkanu. Maja 2005. godine potpisan je ugovor o osnivanju firme "Natron-Hayat" koja je sa 90 posto u vlasništvu drvoprerađivačke kompanije "Kastamonu Entegre", članice "Hayat Grupe" iz Turske, koja je investirala preko 90 miliona eura u modernizaciju i pokretanje proizvodnje.

"Primjer ovako velike i uspješne investicije je sigurno i garancija drugim investitorima da u Maglaju postoje uslovi za dobre poslove i da idealna komunikacijska i geografska pozicija Maglaja uz efikasnu administraciju i već izgrađen odnos zajednice prema industrijskoj proizvodnji pružaju dobre uslove za obavljanje svih vidova poslova", ističe u razgovoru Nermin Bešlagić, savjetnik načelnika Maglaja.

On je također potvrdio da, pod sloganom "Pokrenimo zajedno", općinska administracija u najkraćim rokovima pruža informacije i uz maksimalnu efikasnost, na najbrži i najjednostavniji način omogućava registraciju preduzeća kao i dobijanje svih neophodnih dozvola za izgradnju poslovnih objekata.

Kao stimulativnu mjeru za oživljavanje Starog grada, Općina na jednoj od sjednica Općinskog vijeća donijela Odluke o dopuni Odluka o komunalnim i administrativnim taksama, kojima se oslobađaju od plaćanja komunalnih i administrativnih taksa sva fizička i pravna lica koja obavljaju privrednu djelatnost u dijelu Starog grada.

Maglaj općina svake godine izdvaja oko 120.000 KM za različite vidove poticaja poljoprivredne proizvodnje na području općine. Također, postoji praksa prodaje gradskog građevinskog zemljišta po stimulativnim cijenama kao i umanjenja naknada i taksi vezanih za izgradnju privrednih objekata . Podsjećanje, trenutno su aktuelni javni pozivi za izgradnju kompleksa gradskih bazena u Maglaju te proizvodnog objekta u poslovnoj zoni Misurići.

Kako saznajemo Bešlagića, u Maglaju od prošle godine povećao broj registrovanih privrednih društava za pet posto. "Ovdje treba imati u vidu da je uporedo sa registrovanjem novih preduzeća i registrovanjem djelatnosti za rad, bilo i gašenja pojedinih privrednih subjekata i odjava pojedinih djelatnosti koje su prethodno registrovali, znači da je to jedan ``živ`` proces, ali da je tendencija u povećanju broja registrovanih privrednih društava", ističe on.

Osim Natrona, u Maglaju uspješno posluje i druge kompanije. U pogonima maglajskog "Bontexa" proizvode se košulje za švicarsko tržište, pilote avio kompanije Lufthanse, "HM promet" Maglaj radi zaštitnu opremu i odjeću za Mercedes, Maggi, BMW, Kia i dr.

Kovano željezo iz firme "Feram" svoje tržište našlo je u Italiji, proizvodi mljekare "Saraj milk" su na tržištu širom BiH. Rakija proizvedena sa plantaža jabuke i kruške na Omerdinom Polju, vlasništvo "Mapexa", već je svjetski priznata.

Kada je u pitanju privatizacija na području općine Maglaj, javnim upisom dionica u prvom i drugom krugu tokom 2002. godine privatizirana su sva privredna društva sa državnim kapitalom.

Sve su ovo pokazatelji da je općina Maglaj na dobrom putu da jednog dana ostvari svoju dugoročnu viziju, a to je da postane prepoznatljiva poduzetnička zajednica uređena na principima povjerenja i poštovanja partnerskih odnosa gradana, biznisa i lokalne uprave.

N.Voloder

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.