NavMenu

Banjalučki RWP Vitorog želi da gradi VE Škadimovac od 110 MW na području Glamoča - Planirana 22 vjetroagregata

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.02.2024. 11:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/www_slon_pics)Ilustracija
Firma RWP Vitorog iz Banjaluke želi da gradi Vjetroelektranu Škadimovac od 110 MW na području Glamoča.

U cilju realizacije projekta investitor je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma predao Zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na okoliš koji je stavljen na javni uvid.

Kako se navodi u projektnoj dokumentaciji, Vjetroelektrana Škadimovac od 110 MW predviđa izgradnju ukupno 22 proizvodne jedinice - vjetroagregata od 5 MW, s pristupnim putevima, manipulativnim platoima za montažu vjetroagregata i podzemnom internom srednjenaponskom 35 kV i DTK mrežom do trafostanice TS 110/35 kV, koja je također sastavni dio ove vjetroelektrane.

- Planirano je da se radni platoi i pozicije vjetroagregata postavljaju na pozicijama za koje nisu potrebni veliki zahvati u okolišu na način da se koristi postojeća mreža puteva. Također, trase pristupnih puteva koristiti će se kao trase internog kablovskog povezivanja vjetroagregata, u cilju očuvanja prostora. Dominantan dio vjetroparka je smješten u dijelu gdje nema šume - ističe se.

Vjetroelektrana Škadimovac 110 MW, nalazit će se na području opštine Glamoč, Herceg-Bosanska županije. Planirana je istočno od Glamočkog polja i to na planinskom predjelu Hrbine i Kujača, koji se proteže u smjeru sjevero-zapad, jugo-istok, od Hrbina na zapadu do Vitoroga i granice sa opštinom Jajce na sjevero-istoku i istoku.

(Foto: Projektna dokumentacija)
Za vjetroelektranu Škadimovac izdana je lokacijska dozvola od strane Službe za stambeno komunalne poslove, obnovu i razvoj, geodetske imovinsko pravne poslove i katastar nekretnina Opštine Glamoč za proizvodnju i distribuciju električne energije. Opština Glamoč nema usvojen Prostorni plan, dok se Prostorni plan HBŽ u kojem je ucrtana buduća VE Škadimovac u statusu nacrta, dakle također nije usvojen. Iz navedenih razloga, investitor nije bio u mogućnosti pribaviti izvod iz Prostornog plana Opštine Glamoč niti Prostornog plana HBŽ.

U dokumentaciji je naglašeno da se radi o značajnoj izmjeni već odobrenog projekta. Investitor je za prethodnu VE Škadimovac prethodno ishodio okolišnu dozvolu od 25.01.2018. godine, izdanu od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma. U odnosu na podatke navedene u okolišnoj dozvoli, došlo je do promjene u idejnom projektu, odnosno vjetroelektrana je ponovno projektovna.

Zemljište na kojem će se nalaziti vjetroelektrana Škadimovac, predmet je koncesije. Ugovor o koncesiji sklopljen je između Ministarstva gospodarstva HBŽ i investitora WBL CITY PROJECT Banjaluka. Odlukom o davanju saglasnosti na prijenos koncesije koju je donijela i usvojila Vlada HBŽ dana 21.12.2017. godine, sva prava iz ugovora o koncesiji prenesena su na preduzeće RWP Vitorog iz Banjaluke.

U blizini:
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.02.2024.  |  Energija

Ništa od raskida ugovora sa Lagerom o eksploataciji mrkog uglja, protesti mještana uzaludni

Trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom Lager iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta, izjavio je ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević. Ministarstvo privrede USK organizovalo je u protekli petak sastanak na kojem se razgovaralo o eksploataciji mrkog uglja u blizini sela Kamengrad, gdje kompanija Lager ima koncesiju. Kako navode iz Ministarstva, sastanku

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.