NavMenu

Cijene stanova u Srbiji u četvrtom tromjesečju 2023. nastavile rast - Stanovi skuplji 5,75%

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.02.2024. 09:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ah_fotobox/shutterstock.com)Ilustracija
RGZ indeks cena stanova za Srbiju u četvrtom tromesečju 2023. iznosi 158,66 što predstavlja rast cena stanova od 5,75% u odnosu na isti period prošle godine. U poređenju sa trećim tromesečjem 2023. cene stanova u Srbiji su zabeležile neznatni rast od 0,83%.

Iako je nastavljen trend rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cene stanova u četvrtom tromesečju 2023. su neznatno manje porasle u odnosu na prethodni period, navedeno je u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda.

Gledano po regionima, u odnosu na četvrti kvartal 2013. godine, cene stanova su porasle u Beogradu 5,79%, u regionu Vojvodine za 4,67%, Šumadije i Zapadne Srbije za 5,95%, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 8,16%.

Cene stanova u "novogradnji", odnosno kupovina od investitora, na nivou Srbije porasle su za 5,41%, dok je "starogradnja" imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,93%.

- Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja je jedna od retkih koja pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija. Prema dostupnim podacima, veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti - navedeno je u saopštenju.

Za više informacija o cenama stanova i trendovima na tržištu nepokretnosti pogledajte najnoviji izveštaj o RGZ indeksu cena stanova.

RGZ indeks je razvijen u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i obezebeđuje građanima i privredi da na jednostavan način, ažurno i besplatno prate kretanja na tržištu nepokretnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.02.2024.  |  Energija

Ništa od raskida ugovora sa Lagerom o eksploataciji mrkog uglja, protesti mještana uzaludni

Trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom Lager iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta, izjavio je ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević. Ministarstvo privrede USK organizovalo je u protekli petak sastanak na kojem se razgovaralo o eksploataciji mrkog uglja u blizini sela Kamengrad, gdje kompanija Lager ima koncesiju. Kako navode iz Ministarstva, sastanku

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.