NavMenu

Prodaje li Republika Srpska vojnu industriju Srbiji?

Izvor: Radio Slobodna Evropa Nedjelja, 11.02.2024. 10:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stoyan Yotov/shutterstock.com)Ilustracija

Ovo pitanje se nametnulo nakon što je predsjednik Vlade RS Radovan Višković 7. februara izjavio da Kosmos iz Banjaluke, Orao iz Bijeljine i Fabrika motora specijalne namjene na Palama, koja je trenutno u stečaju, u budućnosti "ne mogu poslovati, a da nisu naslonjene na Srbiju".

Kosmos i Orao, fabrike namjenske industrije osnovane u bivšoj Jugoslaviji, već blisko sarađuju sa Ministarstvom odbrane Srbije. Još jedna predratna kompanija iz ove oblasti koja se nalazi u RS, Zrak iz Teslića u centralnoj BiH, od restrukturiranja 2016. godine je u većinskom vlasništvu Srbije.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije dobio odgovor iz Ministarstva odbrane Srbije na upit o ovoj saradnji.

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine za RSE je rečeno da "namjenska industrija nije u nadležnosti" tog resora, dok Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u sklopu kojeg djeluje Odsjek za regulisanje oblasti proizvodnje oružja, nije odgovorilo na upit RSE do zaključenja teksta.

No, Aleksandar Radić, bezbjednosni analitičar iz Beograda kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da u Republici Srpskoj postoji pravni osnov da Srbija preuzme fabrike vojne opreme u tom entitetu i to zahvaljujući Zakonu o proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Proizvodi Kosmosa, nekadašnjeg lidera u remontu radarskih i raketnih sistema koji su i u srpskom Ratnom vazduhoplovstvu, danas nisu traženi u matičnoj državi Bosni i Hercegovini. Na fotografiji je radnik Vazduhoplovnog zavoda Kosmos, jun 2018. godine

Ovaj zakon je usvojen krajem prošle godine u Narodnoj skupštini RS. Prema zakonu, strano pravno ili fizičko lice ne može imati više od 50% udjela u preduzeću koje proizvodi naoružanje ili vojnu opremu – osim ako Vlada ne odluči drugačije.

Ovo u praksi znači da odluku o prodaji većinskog udjela u vlasništvu strancima, kada se radi o namjenskoj industriji, u svim slučajevima donosi Vlada.

Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme BiH iz 2004. godine, ne pominje strano vlasništvo u ovoj oblasti.

Podizanje saradnje 'na viši nivo'

Želimo ojačati saradnju između Srbije i namjenske industrije RS preko ovih firmi, a Srbija je zainteresovana, izjavio je za RSE Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva RS.

O eventualnoj prodaji ove industrije Srbiji – Mitrović je rekao da "u ovom trenutku o tome ne želi razgovarati".

Istakao je da će Ministarstvo odbrane Srbije i predstavnici kompanija dogovarati kako dalje.

- Predstavnici Srbije i predstavnici Republike Srpske, i ovih kompanija, formiraju jedan tim koji će napraviti analizu stanja, sa čim se raspolaže, u kakvom je stanju oprema, u kakvom su finansijskom stanju i u tom dijelu ćemo dalje razgovarati kako i na koji način sarađivati - kazao je Mitrović.

Pripadnici Vojske Srbije na prikazu opreme, povodom Dana nacionalnog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar 2021. Taj praznik slavi se i u Republici Srpskoj.

On je dodao da i RS i Srbija žele da se "saradnja podigne na viši nivo".

- Da se poveća asortiman proizvoda koji, ako je u pitanju 'Orao', da se poveća broj motora koji se remontuju, da se remontuju i drugi tipovi motora, da se usvoje određene licence, ako je u pitanju Fabrika motora specijalne namjene, da se proizvode dijelovi motora koji su potrebni za Vojsku Srbije - istakao je ministar.

Kosmosu potrebna 'strateška partnerstva'

Dušan Vještica, direktor Kosmosa za RSE na pitanje šta misli o mogućoj prodaji kompanije Srbiji, odgovara da je toj firmi potrebno strateško partnerstvo.

- Postigli smo određeni nivo rasta koji možemo u određenim okolnostima, ali treba nam strateški partner, treba nam svježeg kapitala i trebaju nam nove tehnologije. Trebaju nam partnerstva sa kompanijama, koje igraju značajnu tržišnu utakmicu na svjetskim tržištima - ocijenio je Vještica.

Istakao je da je najveće tržište na koje izvoze Srbija, ali da izvoze i na tržište Evropske unije. Sa Ministarstvom odbrane BiH, kaže, ne sarađuju.

- Vjerovatno se ne planira, a u dijelu sredstava PVO, Oružane snage posjeduju ta sredstva. Mi godinama ne dobijamo upit, ne dobijamo zato što Ministarstvo vjerovatno ne planira finansijska sredstva, sredstva remonta - rekao je Vještica.

On naglašava da bi željeli da im baza budu Oružane snage BiH, jer bi im posao bio mnogo lakši, zbog složenih carinskih procedura prilikom izvoza.

Dodaje da od 2017. godine, kada je završeno finansijsko restrukturiranje, Kosmos ostvaruje konstantnu dobit.

Zašto se vojna industrija RS oslanja na Srbiju?

Vojni analitičar iz Srbije i urednik portala Balkanska bezbednosna mreža, Aleksandar Radić, ističe za RSE da su i ranije postojale ideje da se sva odbrambena industrija u RS koja nije privatna "stavi pod kontrolu neke od srpskih firmi".

-Ranije je čak i formirano jedno vrlo neobično javno preduzeće u Srbiji, Direkcija KS. To je bilo jedno čudo od preduzeća samo s jednim čovjekom, jedino javno takvo preduzeće koje je trebalo da obuhvati pod svojom kontrolom dio fabrika iz Republike Srpske i to je negdje ostalo prošlost - pojašnjava Radić.

On dodaje da Orao od ranije radi remont motora, jer Ratno vazduhoplovstvo Srbije i dalje koristi njihove motore iz predratnog vremena.

- Vjerovatno je sada ponovo sazrela ideja da bi se nešto ponovo moglo preduzeti i to je manje pravni problem koliko je finansijski problem. Znači, koliko para mora da se uloži od nekih preduzeća u Srbiji da bi se obezbijedila proizvodnja u kontiuitetu - naglasio je Radić.

Prema njemu, do sada ništa konkretno nije preduzeto po pitanju rješavanja pitanja vlasništva, ali da sa nedavno usvojenim zakonom u RS postoji "pravna podloga" za takvo nešto.


On kaže da, u kontekstu tenzija u regionu, ne bi trebalo da bude dramatične atmosfere jer su ove fabrike, kako navodi, "poznate po specifičnoj proizvodnji".

- Ne prave gotove proizvode koji su odmah upotrebljivi u oružanim snagama. Oni su dio jednog lanca, prije svega održavanje podrške borbenim sistemima koje ima Vojska Srbije - pojašnjava Radić.

On kaže da Srbija ima plan modernizacije aviona, i njihovu upotrebu do 2040. godine, u čemu bi mogao da učestvuje Orao, dok bi paljanska fabrika mogla pomoći modernizaciju tenka M84.

Podsjeća da bez prepoznavanja potreba Vojske Srbije ove fabrike nemaju svrhu, te da bi bez oslanjanja na njih teško preživjeli na svjetskom tržištu – a da na bh. planu tržište "ne postoji".

- U Oružanim snagama BiH avijacija koja je imala Rols Rojs Vajper motore je prizemljena 2006. godine. Orlovi, Galeb 4 i Jastreb avioni su prizemljeni, bez perspektive da će bilo kada više da polete - istakao je on.

Kako posluju ove kompanije?

Vazduhoplovni zavod Orao iz Bijeljine na sjeveroistoku BiH bavi se remontom avionskih motora.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) koja vodi evidencije preduzeća u RS, Orao je preko 80% u vlasništvu RS, dok ostatak drži nekoliko javnih entitetskih fondova.

Zavod je sa Ministarstvom odbrane Srbije u februaru 2021. godine potpisao ugovor o remontu motora za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu (PVO), vrijedan 3,7 miliona evra.

Banjalučki Vazduhoplovni zavod Kosmos, u 100-odstotnom vlasništvu Republike Srpske, bavi se remontom u oblasti PVO.

Direktor ove kompanije, nekadašnjeg lidera u remontu radarskih i raketnih sistema, Dušan Vještica, kaže za RSE da su sa Srbijom "prošle godine odradili poslove vrijedne nekoliko miliona evra".

Orao i Kosmos posluju pozitivno, prema finansijskim izvještajima dostupnim na sajtu APIF-a.

Za razliku od njih, paljanska Fabrika je od 2019. godine u stečaju.

Ipak, ministar privrede i preduzetništva RS, Vojin Mitrović, kaže za RSE da ona nije tako daleko od ponovnog pokretanja proizvodnje.

-Oprema je tamo, prostor je tamo, rezervni dijelovi i određene sirovine - kada kažem sirovine, to su sirovi blokovi motora koje treba obraditi, koji bi bili spremni za ugradnju u tenkove-kazao je Mitrović.

Koliko oružja ide iz BiH za Srbiju?


Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je u prošloj godini najviše oružja i municije iz BiH izvezeno u Sjedinjene Države, ukupne vrijednosti 83,2 miliona KM (oko 42,6 miliona evra).

Na ovoj listi Srbija je šesta, a u nju je izvezeno oružje vrijednosti od 11,4 miliona KM (oko 5,8 miliona evra).

Što se tiče uvoza, na prvom mjestu je Turska, sa 4,9 miliona KM (2,5 miliona evra).

Srbija je drugoplasirana na ovoj listi, sa uvozom vrijednim 4,1 milion KM (oko 2,1 milion evra).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.02.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro moguća zamjena bh. vozačkih dozvola u Italiji

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, utvrdilo Prijedlog sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Republike Italije. - Zahvaljujući ovom Sporazumu, čije je potpisivanje iniciralo Ministarstvo, naši državljani koji žive u Italiji moći će zamijeniti važeće

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.