NavMenu

Višković: Projekat solarnih panela od velikog interesa za Republiku Srpsku

Izvor: RTRS Nedjelja, 11.02.2024. 08:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/bones64)Ilustracija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas sa predstavnicima preduzeća Etmax Banjaluka, i njihovim partnerima predstavnicima kompanija Fronius i Kjusels.

U organizaciji pomenutih kompanija u Banjaluci je u toku događaj posvećen obnovljivim izvorima energije "Balkan Solar samit".

Na sastanku je razgovarano o potencijalnim projektima u energetskom sektoru s naglaskom na projekat solarnih panela za stanovništvo u Republici Srspkoj.

Višković je istakao da je pomenuti projekat od velikog interesa za Republiku Srpsku, da će dobiti podršku Vlade ali da je neophodno projekat učiniti transparetnim i dostpunim svakom građanininu u svakom dijelu Republike Srpske, koji iskaže zaintresovanost za ovaj projekat za proizvodnju i snadbijevanje električnom energijom na ovaj način.

Takođe, istakao je Višković da po pitanju realizacije ovakvog projekata važno i neophodno je obezbijediti tehničke uslove, kao i učiniti transpartenim sve informacije potrebne stanovništvu, a među kojima su primjera radi sa kima se potpisuju ugovori, koje količine, po kojoj cijeni, održavanje i servisiranje.

Projekat je od izuzetne važnosti za građane Republike Srpske i svi trebaju imati jasne informacije.

Takođe, Višković je ukazao na potrebu da pored ozbijeđenih tehničkih uslova, transparetnosti ugovora cijena i svega što građane treba i može interesovati po pitanju projekta neophodno je uraditi detaljnu analizu prirodnih raspoloživih potencijala i karakteristika određenih područja u Republici Srpskoj.

Siniša Maksimović, generalni direktor kompanije Etmax Banjaluka istakao je da je riječ o kompaniji koja želi da ulaže i da se razvija u svojoj zemlji, sa svojim domaćim ljudksim resursima inžinjerima i da su do sada kroz realizaciju projekata pokazali stručnost i znanje što im je obezbijedilo prepoznatljivost u regionu.

Maksimović je istakao da u kompaniji Etmax mnogo pažnje truda stručnog i operativnog znanja zajedno sa partnerima ulažu u razvoj ovog projekata i da kompanija ima cilj i viziju realizovati razvojne projekte za dobrobit građana i Republike Srpske.


U saradnji sa partnerima maksimalno se anliziraju, razrađuje dio po dio projekta, kako bi sve bilo na zavidnom tehničkom i operativnom nivou prilikom primjene solarnih panela na objektima građana, rekao je Maksimović i najavio da će u skorije vrijeme na nekoliko objekata započeti relizacija projekta kako bi se stekao uvid u značaj i važnost i kompleksnost projekata solarnih panela i postale jasnije koristi i efekti i razvojne šanse koje sa sobom nosi.

Istaknuto je da realizacija ovako značajnog projekta nosi izazove i još mnogo konkrtenih tehničkih, organizacijskih, zakonodavnih poslova ali da je maksimalna opredjeljnost svih starna da se da maksimum i da ovaj projekat od nacionalne važnosti za Republiku Srpsku bude proveden na najefikasniji i najbolji način na obostrano zadovoljstvo korisnika i energetskog sektora, kao jednog od najvećeg razvojnog resursa u Republici Srpskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.02.2024.  |  Energija

Ništa od raskida ugovora sa Lagerom o eksploataciji mrkog uglja, protesti mještana uzaludni

Trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom Lager iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta, izjavio je ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević. Ministarstvo privrede USK organizovalo je u protekli petak sastanak na kojem se razgovaralo o eksploataciji mrkog uglja u blizini sela Kamengrad, gdje kompanija Lager ima koncesiju. Kako navode iz Ministarstva, sastanku

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.