NavMenu

Eurozona nudi dugoročnije zajmove za spašavanje

Izvor: Fena Petak, 22.07.2011. 07:48
Komentari
Podeli

Eurozona će za članice koje su u finansijskim teškoćama, kao što su Grčka, Portugal i Irska, osigurati zajmove po nižim kamatnim stopama i s dužim rokom otplate, navedeno je u nacrtu sporazuma sa samita lidera eurozone u Bruxellesu.

Ti zajmovi će imati rok otplate od 7,5 do 15 godina, dok će kamatne stope biti snižene sa 4,5 posto na 3,5 procenata, ukazano je u dokumentu.

Diplomati koji su imali uvid u nacrt sporazuma izjavili su za agenciju AFP da su te mjere već bile dogovorene na sastanku ministara finansija eurozone 11. jula, ali je bilo potrebno da se preciziraju detalji.

Grčka i Irska se već odavno zalažu za ublažavanje uslova za odobravanje kredita iz kriznog fonda eurozone - Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF)- ukazujući da su uslovi za njih prestrogi da bi mogle da srede svoje finansije.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond su u maju 2010. odobrili Grčkoj trogodišnji paket za spašavanje od 110 milijardi eura, ali se pokazalo da je ta pomoć nedovoljna, što je primoralo lidere zone eura da dogovore drugi hitan plan za Grčku.

Druga pomoć za spašavanje Atine također će uključiti nove zajmove eurozone i MMF-a, koji bi mogli da dostignu 71 milijardu eura (101 milijardu dolara), ukazali su diplomati.

Privatni vlasnici grčkih obveznica, kao što su banke, osiguravajuće kuće i investicioni fondovi, također će učestvovati u tom planu, čime je zadovoljen zahtjev Njemačke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.