NavMenu

Radovi na Južnoj obilaznici Mostara teku punom parom, trebali bi biti gotovi ove godine (FOTO)

Izvor: Klix Petak, 09.02.2024. 09:59
Komentari
Podeli
(Foto: Facebook/Hering)

Izgradnja Južne obilaznice Mostara koja u potpunosti mijenja pogled na dolinu Neretve probijajući se uspješno kroz tvrdi hercegovački kamen trebala bi se završiti ove godine i povezati s autocestom na Koridoru 5C.

Ova moderna saobraćajnica gradi se punom parom, a prizore radova koji se izvode na izgradnje mostarske obilaznice M6.1 i izgradnje dionice Miljkovići-Rodoč - veza na M-17, Tunel Novi podijelila je širokobriješka kompanija Hering čiji radnici realiziraju priču o kojoj se sanja decenijama.

Na ovoj dionici izgrađen je vijadukt "Marijanovića Draga" dug 200 metara i s visinom stubova preko 30 metara slovi za najzahtjevniji objekat u izazovnom svladavanju Kobilovače, uz probijanja brda za izgradnju najvećeg tunela Novi u BiH, vrijednog 25 mil KM.

Tunel Novi, dug 900 metara od ljeta 2022. godine probijaju širokobriješka kompanija Hering i kompanija Azvirt iz Azerbejdžana, dok nadzor provodi domaći konzorcij IGH i Integra iz Mostara i Divel iz Sarajeva.

Izgradnja tunela finansira se kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a radovi bi trebali biti završeni do kraja ljeta ove godine.

Istodobno, radove koji su počeli u decembru prošle godine, na izgradnja pristupne ceste Varda - Rodoč, u dužini od 2.700 metara, vrijedne 2.480.400 maraka, izvode građevinske kompanije Putovi d.o.o. Grude, koji po ugovoru sa Gradom Mostarom podrazumijevaju rekonstrukciju saobraćajnice i treba okončati u ovoj godini.


Fotogalerija
Izgradnja Južne obilaznice Mostara, februar 2024.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.02.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro moguća zamjena bh. vozačkih dozvola u Italiji

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, utvrdilo Prijedlog sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Republike Italije. - Zahvaljujući ovom Sporazumu, čije je potpisivanje iniciralo Ministarstvo, naši državljani koji žive u Italiji moći će zamijeniti važeće

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.