NavMenu

Adrenalinski park - novi turistički adut Sarajeva

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.07.2011. 14:59
Komentari
Podeli

Nova turistička atrakcija koja plijeni pažnju Sarajlija i turista iz raznih krajeva svijeta, je adrenalinski park Z&J koji se nalazi u ilidžanskom naselju Osjek nadomak Sarajeva. Park se prostire na više od deset dunuma zemlje. Okružen je šumom, a u njemu svako može pronaći nešto za sebe. Zaim Korić, vođa parka Z&J za ekapija.ba kaže kako u budućnosti imaju tendenciju da park postane jedan od najboljih ovakve vrste, kako u BiH tako i na Balkanu.

U ponudi su različiti sadržaji, tako da svoj mir mogu pronaći svi od najmlađih, biznismena do penzionera. "Jednostavno adrenalinski park je rješnje za današnje probleme. To vam je isto kao i McDonald`s, ako želite brzo da jedete idete u adrenalinski park i riješite jedan od svojih problema", kaže Korić.

U parku se nalazi poligon koji se sastoji od više vježbi (elemenata) preuzetih iz alpinizma. Poligon je smješten na rastegnutim sajlama između drveća, na visini iznad tri metra. Učesnici su osigurani potrebnom sigurnosnom opremom (pojas i kaciga) i prikopčani vezom za sigurnosnu sajlu koja se nalazi iznad svih vježbi.

"Cilj ovih vježbi je savladavanje straha, razvoj motorike i koncentracije, povećanje samopouzdanja pojedinca, razvoj i povećanje izdržljivosti i fizičke kondicije, povećanje duha grupe i motiviranosti, razvoj sposobnosti vođe i omogućuje doživljaj pustolovine. Vrlo je zabavno i potpuno sigurno, te namijenjeno djeci od 14 godina, a gornja granica zavisi o učesnicima", pojašnjava Korić.

Od sadržaja posjeticima je na raspolaganju i paintball koji obiljuje brzinom i akcijom, podiže adrenalin do maksimuma, čini vas samopouzdanijim i odlučnijim na terenu, a kasnije i u stvarnom životu. Ono što je zanimljivo je da se borba odvija u šumskom ambijentu, oružjem koje ispaljuje kuglice boje. Tu je svakako i neizostavna offroad vožnja motociklima četverotočkašima, odbojka na pjesku, ljudski stolni nogomet, koji je odličan za poboljšanje timskog rada i komunikacije između članova tima.

Posjetioci dolaze iz Sarajeva, BiH, regije, ali i iz zemalja EU. "Zainteresovanost iz dana u dan je sve veća. Dolaze kompanije organizovano, prave se rođendanske zabave, tako da se među gostima nađu političari, ambasadori, pa čak i muzičari", kaže Korić, naglašavajući kako je ovo odlična antistres terapija za sve zaposlenike.

Budući planovi vezani su za širenje parka, odnosno da se na prostoru većem od 120 dunuma narednih godina sagradi kamping, bongalovi, a postoje tendencije i za izgradnju hotela, koji bi upotpunio turističku ponudu.

"Kada ovo sve bude završeno, budući posjetioci sve sadržaje parka neće moći obići za sedam dana, a do tada mogu uživati u svim navedenim pogodnostima i u bogatoj gastro ponudi", naglašava Korić.

I ono što je najvažnije su cijene. Koje se kreću od dvije do nekih 25 maraka u zavisnosti od atrakcije. Ljubazni domaćin kaže kako su prema organizovanim grupama, studentima, još pristupačniji, tako da se dešava da neke jednostavno i počaste boravkom u ovom jedinstvenom prirodnom ambijentu.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.