NavMenu

FBiH radi na aplikaciji "Pametni potrošač"

Izvor: Bussines Magazine Petak, 09.02.2024. 08:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Akcija "Zaključavamo cijene" kojom se cijene za 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda smanjuju i zaključavaju na razdoblje od tri mjeseca bit će produžena i nakon 15. marta, a usporedno se radi na novoj akciji "Pametni potrošač", potvrđeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Kada je u pitanju projekt "Zaključavamo cijene" načelno je dogovoreno produženje akcije s trgovcima. Svakodnevno smo u komunikaciji sa sudionicima ove akcije koji su zadovoljni rezultatima. Naredni sastanak planiran je sredinom ovog mjeseca kada ćemo sumirati efekte akcije do sada i definirati što bismo mogli poboljšati u narednom razdoblju, kazali su iz Ministarstva.

Ministar trgovine FBiH Amir Hasičević najavio je rad na aplikaciji "pametni potrošač". Riječ je o novoj aplikaciji koja bi trebala omogućiti građanima da sudjeluju u odabiru artikala i kontroli cijena, unesu svoje pritužbe kada je u pitanju trgovina, ali i da daju prijedloge koje proizvode bi voljeli imati po sniženim cijenama u okviru budućih akcija "zaključavamo cijene" – kažu u Ministarstvu koje trenutno radi i na digitalizaciji sistema za nadzor, praćenje, evidenciju i kontrolu cijena naftnih derivata, kao i na izradi nove aplikacije za pametne telefone e-OPC.

Digitalizacija ovog sustava je od suštinske važnosti, ističu u Ministarstvu, budući da sadrži podatke o cijenama i zalihama nafte i naftnih derivata na svim benzinskim crpkama u Federaciji.

Također, ovim putem federalne agencije i institucije na osnovu ovih podataka vrše kontrolu ispravnosti podataka o uplaćenim taksama za naftne derivate.

Podatke preuzimaju institucije poput Agencije za statistiku FBiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Naftni terminali, Agencije za vodni sliv rijeke Save i Jadranskog mora u smislu kontroliranja naplate naknade koja je propisana njihovim zakonima. Podatke preuzima i Porezna uprava uprava Federacije, Uprava za neizravno oporezivanje i druge.

Aplikaciju ima više od 250.000 korisnika, koji u svakom trenutku mogu dobiti informaciju kolika je cijena goriva na benzinskim crpkama. Nova aplikacija koja se pušta u eter ovog tjedna imat će više podataka nego prethodna. U njoj su naznačene i prethodne cijene, pored trenutnih, tako da će korisnici moći vidjeti je li gorivo poskupjelo ili pojeftinilo u odnosu na prethodni dan, tjedan ili mjesec.

Osim toga, ideja je da idemo i s izradom nove aplikacije za praćenje cijena osnovnih životnih namirnica, po uzoru na ovu koja se odnosi na naftu. U proračunu za ovu godinu odobrena su nam sredstva za digitalizaciju u iznosu od 430.000 KM. To su sredstva i za hardver i softver. Kad se okonča proces javnih nabavki krećemo u realizaciju ideja za nove aplikacije, kazali su iz Ministarstva trgovine FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.02.2024.  |  Energija

Ništa od raskida ugovora sa Lagerom o eksploataciji mrkog uglja, protesti mještana uzaludni

Trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom Lager iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta, izjavio je ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević. Ministarstvo privrede USK organizovalo je u protekli petak sastanak na kojem se razgovaralo o eksploataciji mrkog uglja u blizini sela Kamengrad, gdje kompanija Lager ima koncesiju. Kako navode iz Ministarstva, sastanku

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.