NavMenu

Top tri trenda za putovanja u 2024.

Izvor: eKapija Utorak, 02.04.2024. 10:50
Komentari
Podeli
(Foto: sebra/shutterstock)
Prema predviđanjima, globalni sektor putovanja i turizma će se u potpunosti oporaviti od uticaja kovida ove godine. Kako putovanja napreduju, uočena su i tri trenda za 2024, piše grouptravelodyssey.com.


Lokalna iskustva

Prema izvještaju "American Express Travel" o globalnim trendovima putovanja za 2023. godinu, 89% putnika je spremno da istražuje lokalne skrivene dragulje, a ne bolje poznate turističke destinacije. Putnici generacije Z i milenijalci i u 2024. godini će posebno tražiti jedinstvena mjesta sa autentičnim avanturama, kupovinu u malim gradovima i lokalnu kuhinju.

Personalizovana iskustva na lokalnim destinacijama omogućavaju putnicima da se distanciraju od uloge klasičnog turiste i "urone" u kulture i običaje mjesta.

Oslanjanje na lokalne vodiče, rezervisanje privatnog smještaja umjesto većih hotelskih brendova i planiranje pojedinačnih aktivnosti kao što su časovi kuvanja samo su neki od načina kako turisti doživljavaju lokalna iskustva.


"Travel Tech"

Kao i u svakoj industriji, tehnologija igra sve važniju ulogu u načinu na koji putujemo. Očekujemo brzu i efikasnu uslugu koja je lako dostupna preko naših telefona i uređaja.

Čak 70% putnika koristi pametne telefone za rezervisanje putovanja. A 72% mobilnih rezervacija se dešava u roku od dva dana od Google pretrage.

Industrija reaguje korišćenjem najnovije tehnologije kako bi zadovoljila zahtjeve putnika. Kako se razvija, tako čini putovanja praktičnijim i efikasnijim nego ikada ranije - to je trend koji će se nastaviti i nakon 2024.


Održiva putovanja

Dok nastavljamo da proučavamo uticaj putovanja na životnu sredinu, nije iznenađujuće da su održive opcije putovanja u porastu.

Svjetski savjet za putovanja i turizam (VTTC) i Trip.com grupa izvjestili su da 69% putnika aktivno traži održive opcije putovanja 2023. godine - i nema znakova da se taj trend usporava. Pretrage za "održivo putovanje" porasle su za 226% u posljednjih pet godina.

I mnogi sektori turističke industrije reaguju sa održivijim opcijama. Na primjer, Kalifornija je postala prva država koja je zabranila plastične hotelske toaletne potrepštine za jednokratnu upotrebu kao što su šampon, balzam i bočice za losion.

Održivo putovanje naglašava iskustva koja ne ugrožavaju životnu sredinu ili kvalitet života na mjestima koja posjećujemo - trend za koji se možemo samo nadati da će se nastaviti dugo u budućnosti!

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.