NavMenu

Solar i vjetar u Kini 2024. zajedno pretiču elektrane na ugalj

Izvor: Balkan Green Energy News Ponedjeljak, 05.02.2024. 08:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Erich Westendarp)Ilustracija
Vjetroelektrane i solarni paneli su na putu da u zbiru ove godine u Kini premaše kapacitet proizvodnje iz uglja, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News. Učešće fotonaponske tehnologije u toj zemlji je 2023. uvećano za 217 gigavata, što je više nego u ostatku sveta zajedno. Na teritoriji Sjedinjenih Država, drugog tržišta po veličini, pred Novu godinu je bilo ukupno 175 gigavata.

Kineski savet za električnu energiju, telo sastavljeno od kompanija i institucija u elektroenergetskom sektoru, objavio je u godišnjem izvještaju da će fotonaponski pogoni i vetroelektrane na kraju 2024. činiti 40% kapaciteta na mreži, u poređenju sa 37% iz uglja. Tako bi ova dva segmenta za godinu dana praktično zamenila mjesta na ljestvici. U apsolutnim brojkama, to je 1,3 teravata iz vetra i solara, a država je planirala da 2030. tek dostigne 1,2 teravata.

Kina je razlomila niz rekorda na polju energetske tranzicije. Kapacitet solarnih elektrana i sistema za sopstvene potrebe popeo se za 217 gigavata, ili preko 55%, na 609 gigavata. Domaća novoizgrađena postrojenja su bila veća nego u cjelokupnom svetu prošle godine, ali i od ukupne fotonaponske snage instalirane u SAD - 175 gigavata - drugom tržištu po veličini na planeti.


Cijene solarnih modula vjerovatno opale ispod nivoa održivosti

Međutim, termoelektrane na ugalj mogu da rade 24 sata dnevno ukoliko je snabdevanje gorivom uredno. Fotonaponska tehnologija i vetroturbine zato zavise od meteoroloških uslova. Tako je udio uglja u potrošnji struje 2023. činio 59 odsto, a iz sunca, vjetra i drugih obnovljivih izvora isključujući hidroelektrane dobijeno je 15 procenata, pokazuju podaci Nacionalne uprave za energetiku (NEA).

Kineski fotonaponski paneli dominiraju svijetom: izvoz solarne opreme dostigao je prošle godine 245,3 mlrd USD. Industrija vetra je zaslužna za 33,4 mlrd USD.

Ali na naličju uspeha usljed planetarne ekspanzije, domaći proizvođači solarne opreme su obarali svoje marže da izdrže žustru tržišnu konkurenciju. To je dovelo do pada cena, koji je upravo u najvećoj meri doprinio solarnom bumu. Kompanije iz ove grane su sada primorane da smanje troškove, što će vjerovatno da se osjeti širom sektora zelene energetike.


Novoinstalirane vetroelektrane činile tri petine svetske ekspanzije, čak više nego solar

Ukupni kapacitet za proizvodnju električne energije u Kini skočio je 13,9% na 2,92 teravata. Termoenergetski segment je porastao 4,1% na 1,39 gigavata. Vjetar je uvećan za vrtoglavih 21%, i to rekordnih 75,9 gigavata, na 441,3 gigavata. BloombergNEF procenjuje da je u Kini 2023. instalirano 60% novog kapaciteta za vetar i 58% solara.

Ova zemlja je na vrhu i po investicijama u sisteme za skladištenje energije. Kapacitet je, bez reverzibilnih hidroelektrana, prošle godine uzleteo neverovatnih 260 procenata na 31,4 gigavata.

Navedenu kategoriju najviše čine baterije, a među tehnologijama su, na primer, skladištenje toplotne energije i kompresovanje vazduha. Litijum-jonska rješenja su na kraju godine imala 97%. Prosječno maksimalno vrijeme skladištenja energije iznosilo je 2,1 sat.


Investicije u čistu energiju su daleko najveći pokretač kineske privrede

Uzete zajedno, investicije u energiju iz obnovljivih izvora (zajedno sa proizvodnjom), nuklearne elektrane, elektromrežu, skladištenje, vozila na struju i željeznicu skočile su 2023. godine 40% na 6,3 biliona juana (890 mlrd USD), prenosi Carbon Brief. Budući da su neki sektori, poput nekretnina, doživjeli pad, stavka sa čistom energijom je bila ekvivalentna ukupnom neto porastu investicija. Takođe je bila samo malo manja od svih svjetskih investicija u fosilna goriva.

Pomenuti sektor je dao dvije petine privrednog rasta Kine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.