NavMenu

Novi bazeni, sportske dvorane i fudbalski tereni niču širom BiH - Retrospektiva 2023, investicije u oblasti SPORTA

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.02.2024. 14:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: YanLev/shutterstock.com)Ilustracija
Unapređenje sportske infrastrukture i brojni sportski projekti realizuju se u gradovima širom BiH. Oni su, kako to najčešće biva, namijenjeni za korištenje sportskim klubovima, udruženjima ali i za rekreaciju stanovništva, pa i u turističke svrhe.

Ako bismo sudili prema našoj listi domaćim gradovima najviše nedostaju kapaciteti za vodene sportove odnosno bazeni. Pa se tako novi grade u Zenici, Bihaću, Mostaru, Istočnom Novom Sarajevu i drugdje.

Osim njih, u toku je i nekoliko višemilionskih projekata izgradnje sportskih dvorana, ali i fudbalskih stadiona, glavnih i pomoćnih terena.

No, da ne dužimo, jasno je da naši čitaoci vole da prate teme iz oblasti investicija u SPORT, a šta ih je najviše interesovalo pogledajte u redovima ispod.

(Foto: Grad Zenica)
1. Zatvoreni bazen Zenica

Prošle godine izabrano je idejno rješenje za objekat zatvorenog olimpijskog bazena čija je gradnja predviđena u sklopu postojećeg kompleksa otvorenih bazena.

Osnovni sadržaji u sklopu objekta zatvorenog olimpijskog bazena su bazen dimenzija 50x25m i manji bazen za rasplivavanje dimenzija 25x12,5m. U sklopu objekta su predviđeni svi prateći sadržaji vezani za funkciju bazena, te dodatni ugostiteljski sadržaji, fitness i wellness centar koji će omogućiti da kompleks bude u funkciji tokom cijelog dana, svaki dan u godini.

Pored zatvorenog olimpijskog bazena i malog bazena za rasplivavanje, standardi takmičarskog sporta iziskuju i izgradnju adekvatnog broja parking mjesta uz bazen.

U drugoj fazi planirana je rekonstrukcija postojećih otvorenih bazena u aqua parku, čime će ovaj kompleks dobiti svoju punu funkciju, primjerenu potrebama građana Zenice.

Takođe izabrani su i izvođači prve faze radova vrijedne oko 9 mil KM, a to su preduzeća Arel i Almy gradnja oba iz Zenice. Rok za završetak radova je godinu dana. Nesumnjivo je da ćemo i u godini pred nama imati povoda da pišemo o projektu koji se našao na prvom mjestu naše liste.

(Foto: Sinteza)
2. Bazen Bihać

Ove godine očekuje se početak gradnje bazena u Bihaću, dok su prošle godine nastavljene aktivnosti na izradi projektne dokumentacije. Investicija teška oko 3,5 mil KM našla se na druom mjestu eKapija liste.

- Kroz idejno rješenje tražili smo da imamo dva bazena, jedan za takmičenje dužine 25 metara i jedan za najmlađe korisnike baš za one osnovne korake u učenju plivanja. Naravno plan je da se ostvari suradnja sa svim školama svih uzrasta, kroz organiziranje i provođenje časova tjelesnog odgoja, da li redovne ili dodatne časove, ali sve u funkciju edukacije. Drugo je sportski kroz trenažne procese klubova i treći je naravno onaj rekreativni za sve sugrađane koji imaju potrebu ili želju za rekreativnim plivanjem u bazenu - pojasnio je za eKapiju Ermin Lipović, direktor Javne ustanove za sport, odmor i rekreaciju Bihać.

Osim ovog, u Bihaću je u toku realizacija i još jednog važnog sportskog objekta, a riječ je o dvorani Luke.

- Trenutno su potpisani skoro svi ugovori od strane investitora sa izvođačima za pojedine grupe poslova kako bi se priveli svi radovi kraju, te stekli uslovi za tehnički prijem sportske dvorane. Takođe je u fazi provođenja javne nabavke i odabira najboljeg ponuđača za sportski mobilijar za opremanje sportske dvorane koji je rok isporuke i instalacije pojedinih elementa 45 dana. Kako sada teku sve aktivnosti, krajni rok za završetak svih radova, tehnički prijem te otvaranje, krajni rok bi bio mjesec septembra, prije početka naredne sportske sezone, ali ako ranije završimo i ranije će mo dvoranu staviti na raspolaganje našim korisnicima - kaže nam Lipović.

(Foto: T. Damjanović)
3. Teniski kompleks Banjaluka

Teniski kompleks koji je prošle godine obogatio sportske kapacitete Banjaluke otvoren je uoči ATP turnira koji se održavao u gradu na Vrbasu.

Investicija od vrtoglavih 34 mil KM je privukla i pažnju eKapija publike, te se tako našla na visokom trećem mjestu.

Teniski kompleks je kapaciteta 6.000 mjesta.

4. Olimpijski bazen Mostar

Sa kopna opet idemo u vodu, i na četvrtom mjestu nalazimo projekat izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru, čija prva faza dostiže 10 mil KM.

Domaća kompanija Hering izvodiće radove prve faze koji podrazumijeva izgradnju konstrukcije, krova i fasade u vrijednosti.

Podsjećamo da su u avgustu 2022. godine čelnici Mostara i Vlade Federacije BiH uz svečanu ceremoniju ozvaničili početak radova na lokalitetu Južni logor, kad je na teren izvezen bager uz koji su se zvaničnici fotografirali, a nakon toga se na terenu ništa nije radilo.

Kako je ranije objašnjeno glavni projekat je kasnio zbog određenih korekcija, nakon čega je raspisan konkurs za odabir izvođača radova na prvoj fazi olimpijskog bazena u vrijednosti od 15 mil KM bez PDV-a.

Izgradnja olimpijskog bazena je investicija koja će premašiti 20 mil KM i radiće se u dvije faze, a planirani rok izgradnje je dvije godine od uvođenja izvođača radova.

Glavni projekt je povjeren tvrtki AAA Group.

(Foto: Printscreen/Idejno rješenje/Ibis Zavidovići)
5. Sportski centar Doboj Jug

I Doboj Jug će unaprijediti svoje sportske kapacitet kroz izgradnju sportskog centra.

Portal eKapija je ekskluzivno predstavio idejno rješenje ovog centra koji izradio biro Ibis iz Zavidovića u novembru 2022. godine, a u njemu se navodi da je nova sportska dovorana planirana uz postojeći objekat doma kulture Mravići, planiranih dimeniza 39,2x24,10 m.

Predviđeno je da ima sportsko borilište od 827 m2, kao i teretanu i fines, a idejni projekat uključuje i gardarobe, dijelove sa tuš kabinama, klima komoru, teleskopske tribine, natkrivenu terasu, kafe bar i drugo.

Neto površina objekta iznosi 1.338 m2. Kompanija Arhiline iz Kelsije je na raspisanom tenderu izabrana za izradu glavnog projekta.

Predstavili smo vam TOP pet investicija iz oblasti SPORT-a, a pozivamo vas da pogledate i ostale koji su ušli u naš najuži izbor na linku OVDJE.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obilježile 2023. godinu iz oblasti SAOBRAĆAJA, TRGOVINSKIH CENTARA, NEKRETNINA, TURIZMA, KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE i INDUSTRIJE.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Agro

Ove biljke su dobre za zdravlje, ali i za paorsku zaradu

Suvo i nеuobičajеno toplo vrijеmе za ovo doba godinе nе godi ni ljеkovitom bilju. Poljoprivrеdnici koji su ga posijali nе nadaju sе ni prinosima ni zaradi ukoliko sе klima u najskorijе vrijеmе nе izmijеni. Kiša jе potrеbna kamilici, mеnti i pеršunu lišćaru, koji volе vlagu. U ataru Bavaništa u opštini Kovin

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.