NavMenu

Izgradnja velike poslovne zone u Brčkom, novi pogoni za proizvodnju auto-dijelova - Retrospektiva 2023, investicije u oblasti INDUSTRIJE

Izvor: eKapija Srijeda, 31.01.2024. 14:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bogdan VASILESCU/shutterstock.com)Ilustracija
Direktne strane investicije za devet mjeseci prošle godine, prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, su iznosile 1,442 mlrd KM i veće su za 23,9% u odnosu na isti period prethodne godine.

Pregledom stanja naše retrospektive u oblasti industrije vidimo da se i u ovoj godini nastavlja realizacija investicija koje su započete u prošloj godini, ali i ranije. Međutim, neki projekti su tek u fazi regulacionih planova, tako da ćemo o njima čitati i u narednom periodu kako se budu realizovali.

Kada pogledamo godinu iza nas, Studen-Agrana i Vlada Brčko distrikta obilježili su početak izgradnje slobodne zone u ovom gradu, odnosno položen je kamen temeljac za buduću zonu koja će se prostirati na 35 hektara i graditi u četiri faze. Izgradnja jedne od najvećih fabrika autoindustrije za njemačku kompaniju Mahle electronic nedavno je završena. Fabrika se nalazi u Laktašima i prostire se na 30.908 m2 unutrašnjeg prostora i 37.600 m2 vanjskog uređenja. U izgradnju je uloženo oko 20 mil EUR i trebalo bi da bude zaposleno oko 900 radnika.

Kako je v.d. direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Marko Kubatlija izjavio za domaće medije, Natron-Hajat i Laktalis grupacija nastavljaju sa reinvesticijama i ove godine, a i njemačka kompanija Mubea je u pregovorima za pokretanje proizvodnje u Prnjavoru.

Sve ovo će pratiti naši čitaoci u mjesecima koji slijede, a mi vam donosimo listu investicija u sektoru INDUSTRIJE koje su tokom 2023. godine izazvale najviše interesovanja na eKapiji.

1. POSLOVNA ZONA STUDEN BUSINESS CENTER BRČKO


Na lokaciji nekadašnje baze McGovern planirana je izgradnja ekonomske zone na površini od oko 300.000 m2, a predviđena su i ulaganja do 2025. godine u visini od 20 mil KM i posao za 220 radnika.

Podsjećamo, krajem 2019. godine Studen grupa i Vlada Distrikta Brčko potpisali su memorandum o razumijevanju na osnovu inicijative Studen grupe koja predviđa ulaganja od oko pola milijarde konvertibilnih maraka i zaposlenje za 4.000 ljudi.

Kako je tada rečeno, riječ je o najvećoj investiciji od osnivanja Distrikta.

Ilija Studen, predsjednik uprave Studen Holdinga u intervjuu za eKapiju rekao je da u Brčkom žele da grade poslovne zone, konferencijski centar, hotel, stambena naselja...

2. PASS FABRIKA AUTODIJELOVA

Poslovna zona Karakaj (Foto: Grad Zvornik / Danica Pelemiš Subotić)Poslovna zona Karakaj
Vijest da je moguće da svjetski gigant Tesla dolazi u Bijeljinu privukla je veliku pažnju naših čitalaca. Ovo je rečeno prilikom posjete ministra privrede i preduzetništva Srpske Vojina Mitrovića najvećoj fabrici u Semberiji Pass početkom prošle godine.

Pogoni ove firme se nalaze i u Karakaju kod Zvornika, a u prošloj godini je bila i najava direktora Željka Miličića da će proizvodnja biti organizovana u tri smjene, te da su predviđanja da pun kapacitet i broj zaposlenih od oko 300 postignu za dvije godine.

- Narudžbe su velike i plasman proizvoda je osiguran. Naši proizvodi se dorađuju u pogonima u Bijeljini i plasiraju kod svjetskih proizvođača automobila. Cilj nam je da, pored ovog pogona vulkanizacije gume, otvorimo još jedan pogon za proces ekstruzije gumenih crijeva za šta će nam trebati i još prostora i radnika - izjavio je tada Miličić.

3. TVORNICA OPEKARSKIH PROIZVODA BANJALUKA

(Foto: Projektna dokumentacija/Google Earth)
Nacrt Regulacionog plana Tvornice opekarskih proizvoda u Banjaluci predstavlja viziju razvoja i uređenja prostora koji se nalazi između Ulice Nenada Kostića, magistralnog puta Banjaluka-Prijedor i planirane trase autoputa Banjaluka-Glamoč.

Nacrt Plana obuhvata ukupnu površinu od 48,63 hektara i podijeljen je na tri zone: sjevernu, centralnu i južnu. Sjeverna i centralna zona su neizgrađene i neuređene površine koje su ranije korištene za eksploataciju gline. Južna zona je mješovita zona koja se koristi za poslovne, proizvodne i stambene namjene. Ovim dokumentom su predviđene različite vrste intervencija u svakoj zoni, kao što su sanacija, rekultivacija, izgradnja, rekonstrukcija i revitalizacija.

Najveći dio neizgrađenog zemljišta u privatnom vlasništvu, što je i uslovilo veliki interes za gradnjom na predmetnom obuhvatu. Kada je riječ o postojećoj parcelaciji zemljišta na predmetnom obuhvatu, evidentna je ukrupnjena parcelacija, tj. prisustvo velikog broja većih katastarskih parcela.

Na predmetnom prostoru su zastupljene različite namjene, od kojih je najdominantnija zona neizgrađenih površina. Od ostalih zona izgrađenosti, tu su: poslovno-industrijska zona koju čine objekti u funkciji proizvodnje, skladišta i sl, zatim zona individualnog stanovanja.

4. POSLOVNO-PROIZVODNJA ZONA JELŠINGRAD

(Foto: Printscreen/banjaluka.rs.ba)
Vijest da je na mjestu nekadašnjeg Jelšingrada u Banjaluci predviđena poslovno-proizvodna zona, takođe je zanimala čitaoce našeg portala. Naime, izmjenama regulacionog plana planirane i stambene zgrade, nova ambulanta i objekat FK Željezničara.

Prostor koji je obuhvaćen nacrtom izmjena Regulacionog plana Livnica nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Banjaluke, sjeverno od gradske autobuske i željezničke stanice.

Izmjene dijela Regulacionog plana za prostor između ulica Knjaza Miloša, Prote Nikole Kostića, nove trase Ulice Ilije Garašanina i željezničke pruge Banja Luka – Novi Grad (Radni naziv: Livnica) izradio je Centar za projektovanje i konsalting CPK iz Banjaluke, a prema njima se na ovom lokalitetu predviđa gradnja višeporodičnih stambenih objekata, novih objekata mjesne zajednice i ambulante, izgradnja poslovno-proizvodno-skladišne zone, kao i novog objekta za potrebe Fudbalskog kluba Željezničar.

Prostor u obuhvatu Regulacionog plana koji se nalazi u neposrednoj blizini centralne gradske zone određen je kao višenamjenski.

Ukupan obuhvat Izmjene dijela plana iznosi 18,05 ha.

5. POSLVNO-PROIZVODNI OBJKAT MAHLE ELECTRONIC LAKTAŠI

(Foto: Facebook/Printscreen)
Vijest o izgradnji velikog objekta firme Mahle Electronic u Laktašima privukla je takođe pažnju naših čitalaca, kao i nedavno objavljena vijest da je ovaj objekat završen.

Proizvodno-poslovni objekat u Laktašima se prostire na 30.908 m2 unutrašnjeg prostora i 37.600 m2 vanjskog uređenja.

Radove na objektu izvodila je firma Baupartner iz Lukavca.

Podsjećamo da je ranije saopšteno da fabrika za proizvodnju dijelova za auto-industriju Mahle Electric planira da proširi proizvodnju, nakon završetka objekta vrijednog 20 mil EUR na lokaciji poslovne zone Aleksandrovac dva u Laktašima gdje će biti zaposleno oko 900 radnika.

Kako su ranije rekli eKapiji iz Grada Laktaši, u ovom pogonu će biti zastupljena proizvodnja autodijelova - linija rotera, montažna linija poklopaca i nosača četkica.Proizvodno-poslovni objekat u Laktašima se prostire na 30.908 m2 unutrašnje prostora i 37.600 m2 vanjskog uređenja.

Predstavili smo TOP 5 najčitanijih investicija koje su privukle pažnju čitalaca eKapije kada je riječ o INDUSTRIJI. Svakako pogledajte kompletnu listu OVDJE.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obilježile 2023. godinu iz oblasti SAOBRAĆAJA, TRGOVINSKIH CENTARA, NEKRETNINA, TURIZMA i KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.